FemTopia keert voor de derde keer terug naar Pakhuis de Zwijger op Internationale Vrouwendag! FemTopia is het uitgelezen moment om gezamenlijk het werk van talloze feministische organisaties en individuen op het gebied van gelijke kansen te vernieuwen en te vieren.

Wij zijn er sterk van overtuigd dat verandering voortkomt uit samenwerking, omdat zelfs de meest indrukwekkende monoloog niet op kan tegen een oprecht gesprek. Laten we in dat licht niet vergeten hoezeer we elkaar nodig hebben en laten we genieten van de bijzondere momenten van samenzijn.

Tijdens deze editie van FemTopia willen wij in het bijzonder stilstaan bij het thema solidariteit. Daarom roepen we iedereen op om samen te komen: familie, vrienden, collega’s, partners, zelfs buren! Laten we samen optredens bijwonen, levendige gesprekken voeren, deelnemen aan workshops en nog veel meer om de solidariteit te versterken. Want als vrouwen* staan we samen sterker! We kijken uit naar je aanwezigheid.

[‘Vrouw(en)*’ is hier gebruikt als verzamelterm voor alle vrouwen en genderdiverse personen.]

Samen met
Nadine Ridder
Spreekt, schrijft en adviseert op het gebied van Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid.
Emma Waslander
Curator Public Program @ Amsterdam Museum | Freelance Creative Producer & Creative Consultant
Saida Derrazi
Mensenrechten activist, columnist, mede oprichter en coördinator S.P.E.A.K en Comite 21 Maart.
Lize Korpershoek
Documentairemaker, illustrator, columnist en feminist
Amira al Rawi
Danser
Gonca Yalçiner
Manager Education and Participation at Amsterdam Museum, projectmanager Vrouwen van Nieuw West
Radhieka Bansidhar
Oprichter Menstrucation
Sela Nadira Graaven
Bestuurslid Periodic & oprichter WomenSelfmade
Julia Roeselers
Documentairemaker & illustrator
Anja Meulenbelt
Schrijver, feminist en activist
Tanja Jadnanansing
Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost
Margriet Schavemaker
Artistiek directeur Amsterdam Museum
Ellen Brudet
Eigenaar Colourful Goodies
Maitet Ledesma
Programme Manager at IBON Foundation
UNAUNA
DJ
Sanaa Abarghaze
Lid van S.P.E.A.K
Tammie Schoots
Freelance journalist, politiek redacteur Red Pers en transgender activist
Brit de Jong
Schrijver' De aanslag op Radio Donna'
Dorine Maat
Onderzoeker bij het Amsterdam Museum
Naald & Hamer
Oprichters Naald & Hamer: Christel en Rianne
Lorena Rode
Multi-media artist
Lisette KEYSER
Goudsmit
Toothfairiess
Professional tooth gems based in Amsterdam
Henna
Henna by S.P.E.A.K.
TINY KITCHEN AMS
Here, we firmly believe that creating delicious meals should be an enjoyable, delightful experience!
Umaversity
UMA means "woman" in Surinamese. VERSITY is like a university, where we come together to connect, share, and learn.
Ez Silva
Ez Silva is a Rotterdam-based artist known for her exquisite hand-drawn illustrations of women.
Julia Feller
Eindredacteur en regisseur

Tijdlijn en programma (meer info onderaan)
20:00-20:20 | Plenaire opening

Amira Al Rawi en Nadine Ridder openen FemTopia 2024 met een dans gevolgd door een inspirerende toespraak, onder begeleiding van moderator Maya-Nora Saaid.

20:20-20:45 | Tijd om je te verplaatsen naar de andere activiteiten

Let op! Tussen 20:45 en 22:00 zijn verschillende workshops, panels of films te bezoeken. Kies tijdens het reserveren één van deze activiteiten.

20:45-22:00 | 's Nachts word je moeder (FILM, NL)

Daar zit je dan, midden in de nacht, als alleenstaande moeder van een mensje dat slechts dagen op de wereld is. Het is donker en stil buiten en je kleintje wil drinken, al voor de 4e keer deze nacht. Huilen andere alleenstaande moeders soms ook zachtjes tijdens het voeden in de nacht? Van geluk en vermoeidheid tegelijk? Denken ze ook aan hoe het de volgende nacht zal gaan en of ze het vol zullen houden in hun eentje? De nacht voelt vaak lang en eenzaam als alleenstaande moeder van een klein kindje en emoties lijken uitvergroot zonder iets of iemand die het voor je kan relativeren. Je kijkt er tegen op om die nacht elke avond weer aan te gaan. Maar in die eerste nachten van het moederschap gebeurt er iets waarachtigs; je ontwikkelt je tot moeder. Een documentaire over alleenstaande moeders in de eerste nachten nadat ze (alleen) een kind op de wereld zetten. Na de film gaan we in gesprek met de maker en een aantal (solo)moeders over wat het betekent om dit allemaal alleen te doen en hoe solidariteit een rol kan spelen in “The village to raise a child (and mother)”.

Klik hier voor meer informatie over deze film.

20:45-22:00 | Vrouwen van Amsterdam – een ode (WORKSHOP, NL)

Tijdens FemTopia zal het Amsterdam Museum een dynamisch programma organiseren om dit project officieel bij het publiek te introduceren. Het project Vrouwen van Amsterdam – een ode gaat van start op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2024. Vanaf deze datum roepen we iedereen op om een brief te schrijven aan een vrouw die belangrijk is (geweest) voor de stad Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie over dit programma en workshop.

20:45-22:00 | Cycle Chronicles: Menstrual Education (WORKSHOP, ENG)

Periodic is hosting an event on menstrual education and the importance of youth participation. This is a safe space where you can freely discuss everything related to the menstrual cycle. We talk about pain, blood, emotions, and address both the mental and physical effects of having a cycle. Nothing is taboo; you can share your own experiences or listen to the experiences of others. It’s entirely up to you. Do you want to engage in a conversation with other interested individuals? Then come to Cycle Chronicles.

Click here for more information about this programme.

20:45-22:00 | Empowerment en veiligheid online (WORKSHOP, NL)

Zelfbeschikking voor moslimvrouwen en meisjes betekent het recht op eigen keuzes in geloof, kleding en levenspad zonder externe dwang. Echter, online haat en discriminatie treffen velen van hen vanwege hun geloof en zichtbare religieuze symbolen. Dit varieert van beledigingen tot bedreigingen en schaadt hun zelfbeeld en mentaal welzijn. Het is cruciaal om deze online haat te bestrijden door veilige digitale ruimtes te creëren, begrip te bevorderen en vooroordelen te bestrijden. Zo kunnen moslimvrouwen en meisjes en elk ander persoon gelijke rechten en kansen genieten, vrij van discriminatie, en hun stemmen en keuzes gerespecteerd zien in de samenleving, een wezenlijk aspect van inclusie en gelijkheid. Hoe zien deze handeling perspectieven er uit? Wil je zelf ook online over je zelfbeschikking beschikken?

Klik hier voor meer informatie over deze workshop.

20:45-22:00 | Hoe zorgarbeid en huishouden vrouwen verdelen (PANEL, NL)

Het thema van het programma benadrukt de noodzaak om de structurele oorzaken van vrouwenonderdrukking te begrijpen voor zusterschap en solidariteit. Een kernpunt is de uitbuiting van vrouwen van het zuidelijk halfrond, zoals inheemse, migranten en vluchtelingen, in geïndustrialiseerde landen, waarbij de machtsposities van deze landen bijdragen aan voortdurende onderdrukking.

Daarnaast belicht de presentatie de kloof tussen hoogopgeleide vrouwen met goede banen en de ondersteunende vrouwen, vaak migranten zonder verblijfsrecht.

Historische gebeurtenissen, zoals de aanslag op Radio Donna in 1979, worden aangehaald, waar neofascisten de studio binnendrongen. Brit de Jong heeft dit verhaal onlangs verteld in ‘De aanslag op Radio Donna’ (2023), dat ingaat op waarom juist huisvrouwen doelwit waren van de aanval.

Klik hier voor meer informatie over dit programma.
20:00-22:30 | Markt!

Bezoek de hele avond door de markt in de foyer op de tweede verdieping. Met kramen van:

  • Naald & Hamer: Wij van Naald en Hamer zijn én maken vrouwen van staal. In ons atelier bij vrijplaats de Vliegtuin slijpen, buigen en lassen we erop los en laten we ons onder andere inspireren door vrouwelijke vormen.
  • Savannah Bay: Feministische boekwinkel uit Utrecht met eigenzinnige selectie literatuur: postkolonialisme, gender & queer, natuur & klimaat.
  • Toothfairiess: Putting Swarovski crystals on your teeth to make you shine even more!
  • S.P.E.A.K.: Henna!
  • KEYSER: With over 10 years of experience in goldsmithing, KEYSER focuses on handcrafted, unique, and experimental jewellery.
  • Lorena Rode: Is an artist that creates unique wearable glass jewellery full of lush drops and dents.
  • TINY KITCHEN AMS: We warmly welcome you to Tiny Kitchen and hope that our range of flavorful products enriches your cooking experiences.
  • Umaversity: We’re here to support each other and celebrate the strength of women+, not just on International Women+’s Day, but every day! Join our Umaversity community. Let’s learn, heal, and grow together!
  • EZ SILVA: Born in Cabo Verde, Ez draws inspiration from the female form, seeking to capture the strength, vulnerability, and sensuality that defines the essence of womanhood.

Visit the market all night long on the second floor.

21:45-23:00 | DJ UNAUNA

UNAUNA, an Amsterdam based DJ, With a mission to create a warm and joyous atmosphere infused with feminine energy, specializes in delivering high rhythms that resonates with an uplifting vibe.
UNAUNA weaves together a sonic tapestry transitioning through various genres.

Vanaf 21:00 uur wordt het café gevuld met muziek door dj UNAUNA!

From 9 p.m. onwards the café will be filled with tunes by dj UNAUNA!

ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.