Dit programma biedt een unieke gelegenheid om de inzichten van Anja Meulenbelt, Brit de Jong en Maitet te verkennen, terwijl ze gezamenlijk spreken en dieper ingaan op een specifiek onderwerp. Elk van hen zal vanuit hun eigen perspectief en professionele achtergrond bijdragen, waardoor een gevarieerde en informatieve presentatie ontstaat.
Het onderliggende thema van het programma is de noodzaak om de structurele oorzaken van vrouwenonderdrukking te begrijpen om zo zusterschap en solidariteit te bevorderen. Een realiteit waar we op zullen ingaan, is de uitbuiting van vrouwen, vooral die van het zuidelijk halfrond, zoals inheemse, migranten, vluchtelingen en ontheemde vrouwen, in geïndustrialiseerde landen. De dominante machtsposities van deze landen op sociaal, cultureel, economisch en politiek gebied dragen bij aan de voortdurende onderdrukking van vrouwen.
Daarnaast zal de presentatie de aandacht vestigen op de aanzienlijke kloof tussen hoogopgeleide vrouwen met goedbetaalde banen en de vrouwen die zich inzetten om deze carrièrevrouwen te ondersteunen. Vaak zijn dit migrantenvrouwen, die naar het buitenland zijn gebracht en nu bekendstaan als ‘domestic workers’, vaak zonder verblijfsrecht.
Om deze kwesties te belichten, worden historische gebeurtenissen aangehaald, zoals de aanslag op Radio Donna in 1979 in Rome. Een groep huisvrouwen was net begonnen met hun wekelijkse uitzending toen neofascisten de studio binnendrongen, apparatuur in brand staken en begonnen te schieten. Deze tragische gebeurtenis leidde tot een liefdevolle solidariteitscampagne tussen feministische groepen in Rome en Amsterdam, die voortduurde tot de uitspraak in het strafproces tegen de daders in mei 1985. Brit de Jong heeft onlangs het volledige verhaal opnieuw verteld in haar boek ‘De aanslag op Radio Donna’ (2023). Het boek werpt licht op de vraag waarom juist huisvrouwen het doelwit waren van deze fascistische aanval.
Let op! Dit programma is onderdeel van het festival FemTopia. Reserveren voor dit programma doe je via de festivalpagina.
Vanaf het begin van de vrouwenbeweging was Anja Meulenbelt ook actief in de fem- soc beweging, waarin onderzocht werd waarom het nog steeds vrouwen zijn die het leeuwenaandeel leveren in zorg- en huishoudelijke arbeid. In haar boek ‘Alle moeders werken al’ (2022) schrijft ze: “We leven in een samenleving waarin vrouwen moeten werken alsof ze geen kinderen hebben, en hun kinderen moeten verzorgen alsof ze geen werk hebben.”