Decennialang hebben mannen bepaald wat we als belangrijk zien, waardoor we ook nu nog de geschiedenis bekijken vanuit met name een mannelijk en eurocentrisch perspectief. Wat gebeurt er als we samen een jaar lang gaan schrijven over onze (voor)moeders, tantes, of vrouwen uit een verder verleden? Of beter: wat als we gaan schrijven aan deze vrouwen?

Let op! Dit programma is onderdeel van het festival FemTopia. Reserveren voor dit programma doe je via de festivalpagina.

Tijdens FemTopia zal het Amsterdam Museum een dynamisch programma organiseren om dit project officieel bij het publiek te introduceren. Het project Vrouwen van Amsterdam – een ode gaat van start op Internationale Vrouwendag op 8 maart 2024. Vanaf deze datum roepen we iedereen op om een brief te schrijven aan een vrouw die belangrijk is (geweest) voor de stad Amsterdam.

Programma invulling 8 maart

Bezoekers kunnen aanschuiven bij een doorlopende brieven-schrijf workshop, kennis maken met historische vrouwen uit de Amsterdamse geschiedenis en een Round Table gesprek bijwonen.

20.00 – 20.20 uur | Plenaire opening (in de Grote Zaal)

20.45 – 22.00uur | Doorlopende workshop briefschrijven en een Round Table gesprek met diverse gasten

Round Table

In dit tafelgesprek lanceert moderator Margriet Schavemaker samen met diverse gasten het grote project Vrouwen van Amsterdam – een ode. Tussen de verschillende gesprekken zal conservator Dorine Maat korte flitscolleges geven over een aantal historische vrouwen, zodat gasten inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen (mogelijke) brieven.

De indeling van de Round Table is als volgt:

20:45 – 21:00uur | Margriet in gesprek met Stadsdeelvoorzitters Tanja Jadnanansing en Fenna Ulichki voor een terugblik op het jaar (welke hoogte-en dieptepunten waren er mbt feminisme, vrouwenrecht, emancipatie en welke projecten lichten ze graag uit (in context van Amsterdam)

21:05 – 21:20uur | Margriet in gesprek met Ellen Brudet, Lize Korpershoek en Tammie Schoots over het brengen van een ode aan een belangrijke/historische vrouw. Ook hebben we een primeur voor de speciale video die is ontwikkeld in kader van Vrouwen van Amsterdam – een ode.

21:25 – 21:40uur | Margriet in gesprek met de zaal en met Gonca Yalciner en Warda El-Kaddouri. Om het project officieel af te trappen en de oproep te doen voor het briefschrijven en samenwerken.

21:40 – 22:00uur | Deelnemers kunnen nog t/m 22:00uur voorbereidingen treffen tot het maken van een ode met de doorlopende brief-schrijf workshop.

Voorbereiding

We willen graag terugblikken op hoe afgelopen jaar is verlopen in context tot vrouwen en vrouw-zijn. Margriet spreekt je graag over de projecten en initiatieven die er in jouw omgeving zijn opgevallen en daarnaast ervaringen die je hoopvol maken of waar je nog veel kansen voor ziet liggen. Ook spreken we over de ervaringen rondom het opnemen van de video, die we ook voor het eerst zullen laten zien. Naast de onderwerpen die voorbijkomen in jullie gesprek, zouden we je ook alvast vragen om te vertellen de vrouw aan wie jij graag een ode wil brengen/ een brief aan zou willen schrijven.

Over de deelnemers

Margriet Schavemaker – Artistiek Directeur Amsterdam Museum

Margriet Schavemaker is opgeleid als kunsthistoricus en filosoof aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is gespecialiseerd in moderne en hedendaagse cultuur en musea. Tegencultuur, feminisme, nieuwe media, diversiteit en inclusie staan centraal in haar multidisciplinaire praktijk die vooral bestaat uit het maken van tentoonstellingen, publieksprogramma’s en publicaties, schrijven en het geven van lezingen en mediaoptredens.

Tanja Jadnanansing – Stadsdeelvoorzitter Zuidoost

Ellen Brudet – First Lady of Black & UniQue Dolls

In 2016 opende Ellen de eerste inclusieve poppenwinkel in Europa die een eerlijke weerspiegeling laat zien van de maatschappij. Naast de poppenwinkel schrijft Ellen ook (kinder)boeken die representatie naar voren brengen.

Lize Korpershoek – Mediamaker

Lize Korpershoek maakte in 2019 de veelbesproken en openhartige documentaire Mijn Seks is Stuk, waarin zij onderzocht waarom haar zin in seks binnen lange relaties verdwijnt. Naast documentairemaker is Lize ook online uitgesproken feminist, columnist en illustrator.

Tammie Schoots – Filosoof en mediamaker

Vanuit haar persoonlijke ervaringen probeert ze op filosofische wijze te reflecteren op de emancipatie en inclusie van transgender personen. Vragen zoals ‘wat betekent acceptatie?’ en ‘zou jij een liefdesrelatie met een transgender vrouw aangaan?’ staan centraal in haar pogingen om taboes open te breken. Ze is veel te horen over gender bij BNR Nieuwsradio, Radio 1 en bij podcasts van onder andere de Volkskrant en de Roode Hoed. Eerder heeft ze stukken gepubliceerd bij NRC en OneWorld.”

Gonca Yalçiner – hoofd participatie & educatie Amsterdam Museum

Gonca Yalçıner is manager educatie en participatie bij het Amsterdam Museum en sinds 2017 betrokken bij het museum. Gedurende deze periode was ze onder andere inhoudelijk leider van het project “Vrouwen van Nieuw-West” en was ze mede-auteur en beheerder van het visie- en positioneringsbeleid voor de afdeling Educatie. Tevens is Yalçıner in 2017 begonnen met een studie Psychologie aan de Open Universiteit. Van 2008 tot 2017 werkte ze bij Xerox. Bij Xerox Istanbul (2008 – 2014) was ze Operations Manager, en aansluitend was ze bij Xerox EMEA Senior Learning & Development Manager (2014 – 2017). Hier creëerde en implementeerde ze de eerste geformaliseerde training voor medewerkers en ontwikkelde ze evaluatieprogramma’s. Door haar ervaring heeft Gonca Yalçıner een uitgebreide kennis van kunsteducatie en ontwikkelprogramma’s, e-learning en talentmanagement programma’s.

Dorine Maat – onderzoeker Amsterdam Museum

Dorine Maat is onderzoeker bij het Amsterdam Museum met een specialisatie in de geschiedenis van Amsterdam. Voor het Amsterdam Museum werkte ze aan verschillende tentoonstellingen (Panorama Amsterdam, 30 jaar Bijlmervliegramp, Welkom in de Noordside) en aan de tijdelijke tentoonstellingen in Huis Willet-Holthuysen, waaronder SHE WHO SAW BEAUTIFUL THINGS met ANOHNI.