Veel jongeren in de bijstand lopen hoog risico om voor langere tijd financieel in de knel te komen. Een van die knelpunten is de verplichte zoektermijn van 4 weken naar werk of opleiding voor jongeren tot 27 jaar voordat ze een uitkering kunnen krijgen, zo laat ook een rapport van de Nationale Ombudsman zien. Het gevolg is weken (soms maanden) zonder inkomen. Deze overbruggingsperiode brengt vaak onnodige gevolgen met zich mee. Jongeren hebben geen geld om hun huur of boodschappen te betalen en raken ontmoedigd. Daar moeten we wat aan doen. Daarom gaan we in dit programma in gesprek met jongeren over wat dit voor hen betekent en hoe dit in de toekomst beter geregeld en uiteindelijk voorkomen kan worden. Want voorkomen is beter dan genezen. Gelukkig hoeven ze dat niet alleen te doen, want aan tafel zitten ook enkele gemeenten die al actief naar oplossingen zoeken.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Over de sprekers

Fatma Koșer Kaya is de voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad en is vanavond de sidekick van de moderator. Ze heeft een rijke achtergrond als jurist, advocaat sociale zekerheidsrecht en arbeidsrecht, kamerlid voor D66 en wethouder. Ze kent het bestuurlijke speelveld goed en heeft goede contacten in zowel de landelijke als lokale politiek. Vanavond presenteert de LCR het signaal ‘De schade van 4 weken zoeken’.

Ikbal Berber is ex-dakloos, noemt zichzelf straatfilosoof en zet zich in op problemen rondom dak- en thuisloosheid op te lossen. Hij heeft ervaring met het aanvragen van een uitkering als jongere (jonger dan 27 jaar). Hoe dit voor hem was zal hij vanavond vertellen.

Linda Voortman is sinds 2018 wethouder in Utrecht. Ze is verantwoordelijk voor de portefeuilles Werk en Inkomen, Wmo en Welzijn, Diversiteit en Inclusie, Grondzaken, Groen, Dierenwelzijn en Publieksdienstverlening. De gemeente Utrecht kondigde vorig jaar aan de zoekregels voor jongeren onder de 27 tijdelijk te versoepelen om jongeren beter te kunnen helpen. Deze proef wordt nu beleid: Utrecht heeft besloten de zoektermijn los te laten. Vanavond vertelt Linda Voortman hier meer over.

Octavia Rietveld is beleidsadviseur bij de gemeente Tilburg en houdt zich bezig met werk & inkomen. Zij zal ingaan op hoe Tilburg omgaat met de zoektermijn en uitkeringen voor jongeren onder de 27.

Marcel Esajas is oprichter van I am Jong, een stichting die persoonlijke begeleiding biedt aan jongeren en buurtactiviteiten organiseert die sociale contacten stimuleren en bruggen bouwen tussen de verschillende groepen bewoners. Zij helpen ook jongeren op weg met werk en inkomen.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Vincent Bijlo
Cabaretier en schrijver
ProgrammareeksDe Nieuwe Solidariteit

Een nieuwe toekomstvisie op sociale zekerheid