Orkater speelt vanaf 5 april 2024 Café 749, een locatievoorstelling in aanloop naar de viering van Amsterdam 750. Een muzikale ode aan de stad waar voor elke vierkante meter grond wordt gestreden. De voorstelling is tevens een eerbetoon aan de Amsterdamse oud-wethouder De Miranda die zich hard maakte voor betaalbare woningen voor alle Amsterdammers. Op 29 februari, 29 maart en 25 april openen we het café alvast in Pakhuis de Zwijger. Tijdens drie avonden gaan we aan de toog, in gesprek over hoe een Amsterdam voor iedereen eruit ziet. Wie voelt zich hier thuis? Van wie is de stad eigenlijk en hebben we nog genoeg ruimte voor iedereen? Ook leren we van het verleden en dromen we over een ideale toekomst. Drie programma’s met de makers van de voorstelling, historici, activisten en beleidsmakers in de geest van De Miranda. Met muziek, een pubquiz, een vleugje geschiedenis en uiteraard iedere avond een laatste ronde aan de bar.

De programma’s van 29 februari en 29 maart zijn gratis te bezoeken op de bovenverdieping van Pakhuis de Zwijger. Het programma op 25 april vindt aansluitend aan de voorstelling plaats in de Centrale Markthal. Elke avond wordt muzikaal geleid door Jip van den Dool, met zang en muziek door o.a. Lizzy van Vleuten, Hannah Rekveldt, Stijn Schootstra, Remco Sietsema, Dafne Holtland en Dwight Breinburg.

#1 – Ruimte om te wonen – 29 februari – 20.00 uur – Pakhuis de Zwijger
Op meerdere momenten in de geschiedenis heeft Amsterdam wooncrises gekend. De ruimte is schaars in een groeiende stad en aan betaalbare woningen is al jaren een tekort. In de jaren ‘20 realiseerde wethouder Monne de Miranda een explosief aantal woningen voor Amsterdammers met een kleine beurs. Van Plan-Zuid tot de tuindorpen in Noord. Wat kunnen we leren van deze aanpak? Kunnen we in Amsterdam weer woonruimte creëren voor alle Amsterdammers? Of moeten we misschien op een hele andere manier gaan wonen?

Samen met Wouter Veldhuis (Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving & architect), Edwin Gardner (Futurist & co-founder van de Chrononauten) en Sjaan van der Tol (Programmamaker bij Arcam) en Harono Sokromo (toekomstige bewoner De Nieuwe Meent).

Reserveer hier je gratis plek!

#2 – Ruimte om jezelf te zijn – 29 maart – 20.00 uur – Pakhuis de Zwijger
Amsterdam is een multiculturele stad. Een stad waarin meer dan 180 nationaliteiten samenleven, maar ook een stad waar mensen met verschillende perspectieven, beroepen, levensovertuigingen, behoeftes en religies wonen. Oud-wethouder Monne de Miranda kwam in de jaren 20 op voor de Amsterdammers die het minder hadden en hij droomde van de stad als een plek voor iedereen. In een wereld waar ruimte steeds schaarser wordt en polarisatie op de loer ligt, lijkt het soms moeilijk om een gevoel van gemeenschap te behouden. Is Amsterdam wel zo tolerant als er soms beweerd wordt? Waar kunnen we elkaar blijven ontmoeten? Hoe kunnen we buiten onze bubbels stappen? Hoe creëren we een stad waar er echt ruimte is om jezelf te zijn?

Reserveer hier je gratis plek!

#3 – Ruimte om te dromen – 25 april – 20.00 uur – Centrale Markthal (inclusief voorstelling)
In het laatste programma van deze reeks gaan we dromen over ons ideale Amsterdam van morgen. Een stad waarin ruimte is om te wonen, om jezelf te zijn, om te bouwen en te leven voor iedereen. Een stad waar ruimte is om lief te hebben, te spelen, te reizen, te werken en samen te eten. We kijken nog een keer naar de lessen uit het verleden: wat kunnen we leren van de toekomstvisie van oud-wethouder Monne de Miranda? Samen sluiten we de deuren van de kroeg nadat we de locatievoorstelling Café 749 hebben bezocht.

De voorstelling – Café 749
Tien jaar na de succesvolle voorstelling Amsterdammers en in aanloop naar Amsterdam 750, brengt Orkater met deze locatievoorstelling in de Centrale Markthal in Amsterdam-West opnieuw een ode aan de stad Amsterdam. Voor Café 749 werkt Orkater samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest, Meervaart, een grote cast van acteurs, muzikanten, stagiaires van theaterscholen én Amsterdammers. Te zien van 5 april t/m 4 mei ’24.