Orkater speelt vanaf april 2024 Café 749, een locatievoorstelling in aanloop naar de viering van Amsterdam 750. Een muzikale ode aan de stad waar voor elke vierkante meter grond wordt gestreden. De voorstelling is tevens een eerbetoon aan de Amsterdamse oud-wethouder De Miranda die zich hard maakte voor betaalbare woningen voor alle Amsterdammers. Op 29 februari, 29 maart en 25 april openen we het café alvast in Pakhuis de Zwijger. Tijdens drie avonden gaan we aan de toog, in gesprek over een Amsterdam voor iedereen. In aanloop naar de voorstelling Café 749 reflecteren we op de stad van vandaag. Wie voelt zich hier thuis? Van wie is de stad eigenlijk en hebben we nog genoeg ruimte voor iedereen? In welke stad willen we wonen? Ook leren we van het verleden en dromen we over een ideale toekomst. Drie programma’s met de makers van de voorstelling, historici, activisten en beleidsmakers in de geest van De Miranda. Met muziek, een pubquiz, een vleugje geschiedenis en uiteraard iedere avond een laatste ronde aan de bar.

Over dit programma

Op meerdere momenten in de geschiedenis heeft Amsterdam wooncrises gekend. De ruimte is schaars in een groeiende stad en aan betaalbare woningen al jaren een tekort. In de jaren ‘20 realiseerde wethouder Monne de Miranda een explosief aantal woningen voor Amsterdammers met een kleine beurs. Van Plan-Zuid tot de tuindorpen in Noord. Wat kunnen we leren van deze aanpak? Kunnen we in Amsterdam weer woonruimte creëren voor alle Amsterdammers? Of moeten we misschien op een hele andere manier gaan wonen?

Over de sprekers

Wouter Veldhuis is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Daarnaast is hij stedenbouwkundige en architect en partner van MUST, een stedenbouwkundig bureau dat gericht is op de ontwikkeling van een rechtvaardige leefomgeving. Vanuit de vestigingen in Amsterdam en Köln wordt gewerkt aan stedelijke transformatie, strategieën voor stad en regio, cartografie en onafhankelijk onderzoek.

Frederique Henraat is voorzitter en mede-initiatiefnemer van Wooncoöperatie De Bonte Hulst. ​Een groep jongvolwassenen die samenwerkt aan duurzame, betaalbare woningen met ruimte voor mens en natuur in Amsterdam Noord . Voor hen staan drie kernwaarden centraal: Duurzaamheid, welzijn en gemeenschap. Frederique komt meer vertellen over deze nieuwe wooncoöperatie en hun kernwaarden.

Edwin Gardner is partner in Studio Monnik, een futurologie-studio. Ze doen daar onderzoek naar langlopende historische trends en creëren strategische impactscenario’s, trendbriefings en keynotes voor bedrijven en overheden. In de Atlas van het Lange Nu duidt Edwin samen met partner Christian Fruneaux op ons snel veranderende wereld vanuit de grote geschiedenis, het lange nu en de diepe toekomst. Lees hun duidingen op dechrononauten.nl.
Edwin en Christiaan brengen samen met illustrator Jan Cleijne eind 2024 Alles Komt Goed uit, een geïllustreerde gids van Amsterdam in 2091.

Aimée Albers is architectuurhistoricus. Ze is gefascineerd door de vormgeving van steden en de invloed ervan op het stedelijk leven, waardoor haar aandacht met name uitgaat naar stedenbouw en stadsleven in de moderne tijd. Naar aanleiding van haar prijswinnende masterscriptie publiceert en spreekt ze over het bijzondere ontwerpproces van de stadsvernieuwing in Amsterdam in de periode van 1970 tot 1990. Ze werkt voor de gemeente Amsterdam in het ruimtelijk domein.

Muzikaal wordt deze avond aangekleed door Jip van den Dool, Lizzy van Vleuten en Dafne Holtland.

De voorstelling Cafe 749 is van 5 april t/m 4 mei 2023 te zien in de Centrale Markthal. Orkater werkt in deze locatievoorstelling samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest, De Meervaart en een grote cast van acteurs, muzikanten, stagiaires van theaterscholen en Amsterdammers. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Orkater.

© Anne Claire de Breij

ProgrammareeksCafé 749

Amsterdam maakt zich op voor haar 750e verjaardag. Maar wat valt er eigenlijk te vieren en wie zijn er uitgenodigd?