Amsterdam is een multiculturele stad. Een stad waarin meer dan 180 nationaliteiten samenleven, maar ook een stad waar mensen met verschillende perspectieven, beroepen, levensovertuigingen, behoeftes en religies wonen. Oud-wethouder Monne de Miranda kwam in de jaren 20 op voor de Amsterdammers die het minder hadden en droomde van de stad als een plek voor iedereen. In een wereld waar ruimte steeds schaarser wordt en polarisatie op de loer ligt, lijkt het soms moeilijk om een gevoel van gemeenschap te behouden. Is Amsterdam wel zo tolerant als er soms beweerd wordt? Waar kunnen we elkaar blijven ontmoeten? Hoe kunnen we buiten onze bubbels stappen?
Iedereen is welkom in ons café op deze Goede Vrijdag. Een avond vol muziek, een stadsquiz en goede gesprekken.
Café 749
Orkater speelt vanaf april 2024 Café 749, een locatievoorstelling in aanloop naar de viering van Amsterdam 750. Een muzikale ode aan de stad waar voor elke vierkante meter grond wordt gestreden. De voorstelling is tevens een eerbetoon aan de Amsterdamse oud-wethouder De Miranda die zich hard maakte voor betaalbare woningen voor alle Amsterdammers. Op 29 februari, 29 maart en 25 april openen we het café alvast in Pakhuis de Zwijger. We gaan aan de toog in gesprek over een Amsterdam voor iedereen. Wie voelt zich hier thuis? Van wie is de stad eigenlijk en hebben we nog genoeg ruimte voor iedereen? In welke stad willen we wonen? Drie avonden met muziek, een quiz en een vleugje geschiedenis.
De voorstelling Cafe 749 is van 5 april t/m 4 mei 2023 te zien in de Centrale Markthal. Orkater werkt in deze locatievoorstelling samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest, De Meervaart en een grote cast van acteurs, muzikanten, stagiaires van theaterscholen en Amsterdammers. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Orkater.
Wie is dé Amsterdammer? En waarom vinden Amsterdammers het zo belangrijk om bij de stad te horen?
Amsterdam wil zijn bruine kroegen beschermen met een gemeentelijke monumentale status, opdat ze niet uit het straatbeeld verdwijnen. De stad zal tevens onderzoeken of de bruine kroegen door Unesco kunnen worden erkend als immaterieel erfgoed.
Al sinds de jaren tachtig is café Saarein, hoekje Elandstraat en Hazenstraat in de Jordaan, een fenomeen in de Amsterdamse lesbische scene en queerscene.
Monne de Miranda is ná Floor Wibaut de meest legendarische wethouder (1919–1939) die Amsterdam ooit kende. Als hij iets wilde, ging hij door roeien en ruiten. Hij bereikte daardoor ontzagwekkend veel, vooral voor Amsterdammers met een kleine beurs. Maar zijn idealistisch ongeduld en scherpe tong maakten hem kwetsbaar – zeker in combinatie met zijn Joodse afkomst. Vijanden vormden in 1939 een breed front en wisten hem te breken. Maar de namen van zijn vijanden zijn nu vergeten. De zijne niet.