Amsterdam is een multiculturele stad. Een stad waarin meer dan 180 nationaliteiten samenleven, maar ook een stad waar mensen met verschillende perspectieven, beroepen, levensovertuigingen, behoeftes en religies wonen. Oud-wethouder Monne de Miranda kwam in de jaren 20 op voor de Amsterdammers die het minder hadden en droomde van de stad als een plek voor iedereen. In een wereld waar ruimte steeds schaarser wordt en polarisatie op de loer ligt, lijkt het soms moeilijk om een gevoel van gemeenschap te behouden. Is Amsterdam wel zo tolerant als er soms beweerd wordt? Waar kunnen we elkaar blijven ontmoeten? Hoe kunnen we buiten onze bubbels stappen?

Iedereen is welkom in ons café op deze Goede Vrijdag. Een avond vol muziek, een stadsquiz en goede gesprekken.

Café 749

Orkater speelt vanaf april 2024 Café 749, een locatievoorstelling in aanloop naar de viering van Amsterdam 750. Een muzikale ode aan de stad waar voor elke vierkante meter grond wordt gestreden. De voorstelling is tevens een eerbetoon aan de Amsterdamse oud-wethouder De Miranda die zich hard maakte voor betaalbare woningen voor alle Amsterdammers. Op 29 februari, 29 maart en 25 april openen we het café alvast in Pakhuis de Zwijger. We gaan aan de toog in gesprek over een Amsterdam voor iedereen. Wie voelt zich hier thuis? Van wie is de stad eigenlijk en hebben we nog genoeg ruimte voor iedereen? In welke stad willen we wonen? Drie avonden met muziek, een quiz en een vleugje geschiedenis.

 

© Anne Claire de Breij

De voorstelling Cafe 749 is van 5 april t/m 4 mei 2023 te zien in de Centrale Markthal. Orkater werkt in deze locatievoorstelling samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest, De Meervaart en een grote cast van acteurs, muzikanten, stagiaires van theaterscholen en Amsterdammers. Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van Orkater.

ProgrammareeksCafé 749

Amsterdam maakt zich op voor haar 750e verjaardag. Maar wat valt er eigenlijk te vieren en wie zijn er uitgenodigd?