RFS (Resilience Food Stories) is een platform met verhalen over boeren en telers over de hele wereld. De verhalen laten zien hoe we voedsel kunnen produceren samen met de natuur om onze gezondheid, de bodem en leefomgeving robuuster te maken. Het doel is gesprekken starten, ogen openen en in actie komen om het complexe mondiale voedselsysteem weer een zaak van ‘echte mensen’ te maken.
De verhalen worden verteld via fotoreportages, video’s en geschreven teksten. RFS benadert het thema van voedsel en landbouw niet vanuit een politiek of wetenschappelijk perspectief, maar vanuit een persoonlijke, menselijke invalshoek. Fotograaf Ruud Sies en producent Hanneke van Hintum ontmoeten de betrokkenen door ondernemingen, groot en klein, te bezoeken. Het zijn persoonlijke verhalen over inspirerende en voorbeeldige manieren van nieuwe landbouw. Naast praktijkverhalen zijn er ook ontmoetingen met onderzoekers en denkers die de nieuwste wetenschappelijke kennis combineren met een herwaardering van eeuwenoude landbouwpraktijken.
De beelden en verhalen van Resilience Food Stories sluiten nauw aan bij de nieuwe reeks De Graangesprekken. Ook binnen dit programma proberen we het complexe mondiale voedselsysteem dichterbij te halen en meer te begrijpen over de productie van voedsel. Op donderdag 19 december is de tweede editie in de reeks. We gaan in gesprek over toekomstbestendige productie en consumptie van granen in Nederland ondersteund door sprekende beelden. Graan als basis voor brood, maar ook voor speciaal bier, sojasaus en plantaardige burgers. Hoe smaken goede en lokale granen? Wat doet tarwe voor onze gezondheid? Welke innovaties zijn nodig in de bakkerij sector?