De grote internationale graanketen gaat ons inlevingsvermogen voorbij. Tarwe, rijst en mais, de belangrijkste graangewassen, zijn tezamen goed voor meer dan de helft van de wereldwijd door mensen geconsumeerde calorieën. Tarwe alleen neemt al ruim twintig procent voor zijn rekening. In Nederland wordt jaarlijks ruim 187.000 hectare graan verbouwd, voornamelijk tarwe en snijmais, met weinig aandacht voor smaak. In oppervlakte het meest geteelde gewas in de akkerbouw. De schaal waarop graan wordt verbouwd, hoe we deze graan verwerken en hoeveel we deze granen waard vinden, zegt veel over de veranderingen die nodig zijn in ons voedselsysteem. Nog niet zo lang geleden was de diversiteit in onze graanconsumptie veel groter, maar onder andere schaalvergroting en de komst van kunstmest hebben monoculturen doen bloeien. De massaproductie van enkele soorten heeft negatieve effecten op de gezondheid van mens en milieu. In deze reeks duiken we in het verhaal van graan met de focus op tarwe, de basis van ons brood. We proeven de grote diversiteit aan soorten en gaan op zoek naar de beste baktarwe van Nederlandse bodem.
In deze programmareeks duiken we in het verhaal van graan, proeven we de grote diversiteit aan soorten en gaan we op zoek naar de beste baktarwe van Nederlandse bodem.