Graan is het meest gegeten ingrediënt ter wereld, met tarwe, mais en rijst als belangrijkste gewassen. Van Noord tot Zuid, Oost tot West starten en eindigen we de dag met granen op het menu. Dat is al duizenden jaren zo. Socrates wees namelijk 2400 jaar geleden al op het grote belang van tarwe om een staat te kunnen stichten. Graan als basis van de beschaving, omdat dit het eerste voedsel was dat mensen in grote hoeveelheden konden opslaan. Vandaag de dag varen miljoenen tonnen graan de zeeën over, maar waar komt dit graan eigenlijk vandaan en waar komt het terecht? In deze nieuwe serie duiken we in het verhaal van graan. Welke rol speelde graan in de geschiedenis? Wat is de relatie tussen graan en macht? Welke soorten produceren en consumeren we over tijd? Waarom verbouwen we in brood beminnend Nederland nauwelijks (bak)tarwe? Kan graan een rol spelen in de transitie naar natuurinclusieve landbouw?
Programma & diner
Voor dit programma is het mogelijk om aan te schuiven voor een graandiner om 18:30. Een speciale daghap op basis van goede granen van Nederlandse bodem. De maaltijd kost €24,- (inclusief drankje en servicekosten). Reserveer voor het programma en koop vervolgens via de link in de bevestigingsmail of via deze pagina een ticket voor het diner.
Over het programma
In dit eerste programma van de reeks de Graan Gesprekken duiken we de geschiedenis in en nemen we een kijkje in de keten. Met wetenschappers, graankenners en producenten geven wij context aan de huidige graanproductie en -consumptie, wereldwijd en in Nederland. We brengen de pijnpunten in het grote graanlandschap in kaart en verkennen we wat er nodig is om weer ‘goed’ graan te produceren op Nederlandse bodem.
Sinds de Russische agressie in Oekraïne is het onzeker of de enorme hoeveelheden tarwe die beide landen normaal gesproken produceren de wereldmarkt nog zullen bereiken. Maar hoe belangrijk is tarwe eigenlijk?
Tarwemeel is tegenwoordig het saaiste product in de supermarkt, maar niet zo lang geleden was het nog een feest van diversiteit. Het boek Oude granen, nieuw brood duikt in de geschiedenis en de toekomst van graan, en laat zien waarom die diversiteit juist nu weer broodnodig is.
Grote kans dat u net tijdens de lunch een broodje heeft gegeten wat gemaakt is van graan afkomstig uit Oost-Europa of zelfs Noord-Amerika. In Nederland wordt wel graan geteeld maar vaak is dat bestemd voor diervoeding. Dat moet veranderen als het aan het Graanschap ligt. Hun doel is om samen met boeren, molenaars en bakkers weer brood te maken van Nederlands graan. In Geld of je Leven een gesprek over dit initiatief met boer Wouter Snippe en bakker Francois Brandt.