Bonen zijn gezond, eiwitrijk, goed voor de biodiversiteit en voor stikstofbinding. Al decennia kennen we de voordelen van bonen op het menu, maar de teelt en consumptie van (Nederlandse) bonen is de afgelopen jaren enorm afgenomen. In 1988 werd bijvoorbeeld 14.000ha geteeld, tegenover 7.800ha in 2010. De hoofdrol van de boon is langzaam verschoven naar een bijrol. Het ministerie van LNV presenteerde de Nationale Eiwitstrategie in 2020 met hoge ambities voor een meer plantaardig menu. Voor een betere gezondheid van mens, dier en natuurlijke omgeving. We zijn de afgelopen jaren veel vegetarische burgers, een Nationale eiwitstrategie en een Bean Deal verder, maar de consumptie van bonen groeit minimaal. In dit eerste programma in de reeks De Bonenrevolutie gaan we op onderzoek uit. Wat weten we eigenlijk over bonen? Waarom blijft de populariteit uit? Waarom willen we eigenlijk meer bonen telen en eten? Een programma over de potentie van dit ondergewaardeerde ingrediënt.
Programma & diner
Voor dit programma is het mogelijk om aan te schuiven voor een bonendiner om 18.30. Een speciale daghap op basis van de gele erwt van Nederlandse bodem en aangeboden door chef Pepijn Schmeink. Deze heerlijke maaltijd kost €22,- (inclusief drankje en service kosten). Reserveer voor het programma en koop vervolgens via de link in de bevestigingsmail een ticket voor het diner.
Bonen zitten vol eiwit en het zijn natuurlijke stikstofbinders. Boeren staan dan ook te popelen om ze te telen, maar het is nu nog lastig om er aan te verdienen. Daarom hebben 56 organisaties zich verenigd om de Nederlandse teelt, verwerking en consumptie van bonen op te schalen. Zodat de teelt ook financieel aantrekkelijk wordt.
Het velden met veldbonen in Nederland steeg de afgelopen drie jaar van 1.100 hectare in 2020 naar 2.500 hectare in 2023, en zal de komende jaren opnieuw verdubbelen. De veldboon is zeer geschikt voor productie in Nederland en voor menselijke consumptie en kan voorzien in de toenemende roep om verantwoord, plantaardig en lokaal geproduceerd eiwit.
Voor onze bonenchefs is niets te gek. Ze experimenteren dagelijks met makkelijke en coole recepten. En dat allemaal om jou te inspireren vaker met bonen te koken. Probeer het eens, BOON appétit!
Over de sprekers
Ruud Timmer is onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen op het gebied van akkerbouw. Hierin focust hij voornamelijk op granen en ‘nieuwe gewassen’. Deze nieuwe gewassen zijn met name eiwitrijke planten die recentelijk meer belangstelling trekken zoals soja, lupinen, veldbonen en erwten.
Lisette de Jong is voedingsdeskundige, leefstijlcoach en tekstschrijver. Als freelance wetenschapsjournalist schrijft ze veel schrijft over de intersectie tussen duurzaamheid en voedsel. Daarnaast begeleid ze individuen en bedrijven naar een gezonde leefstijl.
André Jurrius heeft een biodynamisch akkerbouwbedrijf waarop hij onder andere lupine teelt. Om dit gewas meer in de bekendheid te brengen en te laten zien wat je er allemaal mee kan, richtte hij, samen met Marieke Laméris, het platform Lekker Lupine op.
Pepijn Schmeink is chef en oprichter van verschillende horeca bedrijven waarin hij pioneert en experimenteert met plantaardig eten.
Joël Broekaert is culinair columnist voor Vrij Nederland en restaurantrecensent voor NRC. Dit jaar publiceerde hij het boek ‘de wereldgeschiedenis in twaalf bonen’ waarin hij terug de tijd in duikt om verhalen op te rakelen over de rol van bonen in onze voeding en cultuur.
Amanda Wood is onderzoeker aan het Stockholm Resilience Centre en mede-auteur van het Eat Lancet report, een uitgebreid onderzoek over hoe een gezond en duurzaam dieet er uit moet zien. Zelf focust Amanda in haar onderzoek op voedselbeleid en duurzame voedselsystemen.