Na een magische zomer door de Nieuw Amsterdam Academie (lees hierover de vorige blog) brak de tweede corona-golf uit. Maar we zaten niet stil. Wat gebeurde er zoal in en rond New Metropolis Nieuw-West in net najaar van 2020? Lees hier onze recap en kijk mee vooruit naar onze komende nieuwe projecten!

Projecten

> In de laatste week dat het kon openden we de expo van Siba Sahabi. Haar veelzijdige expositie zat vol met foto’s, sculpturen en interactie. Werken zijn gemaakt rond de thema’s dromen/faalangst, eenzaamheid en thuis. We sloten deze expositie af met een 15e verhalen-avond in New Metropolis Nieuw-West. Benieuwd? Kijk dan snel de compilatie terug.

© Wassim Wattar

> Ook het team van Het Schoonste plein zat niet stil. We hebben in september op de markt gestaan met 6 type tassen en zijn met bijna 400 bewoners in gesprek gegaan. Daarna konden onze ontwerpers verder met de tas en bestelden we de 1e batch. In november, tijdens de testweek van Zero Mica, lanceren de we tas.

© Peter Both

> De mensen van Boogieland plaatsten in de zomervakantie een boksbal. De boksbal op het lege pleintje naast New Metropolis Nieuw-West wordt goed gebruikt. Een mooie plek waar mensen elkaar ontmoeten, energie kwijt kunnen en kunnen werken aan hun gezondheid. Lees hieronder een artikel in Het Parool hierover.

Partners

> Naast onze projecten zitten de partners van New Metropolis Nieuw-West niet stil. Zo zijn er honderden mondkapjes genaaid door de mensen van Amsterdams Weefsel i.s.m. Kringwijs. Deze mondkapjes zijn aan ondernemers geleverd om ze uit te delen aan de mensen die het nodig hebben. MUG magazine schreef hier een artikel over.

© Peter Both

> Nieuwe samenwerkingen die gaande zijn in New Metropolis Nieuw-West zijn bijles van Stichting Somastel, het maken van programma’s met Besma van SAAAM en komende programma’s met IDFA en FunX.

© Peter Both

Programma’s

> Bijzonder was de 10e keer Toerkoes in Nieuw-West. Een gesprek over ‘gurbet’, heimwee naar het land van herkomst in het buitenland. Hoe zit dat met de jongere generatie Turkse Nederlanders die hier zijn geboren? Een mooi en open gesprek over het superdiverse en complexe gevoel van (niet) op je plaats zijn in Nederland. Kijk hem hieronder terug.

© Peter Both

> Ook maakte Fouad Lakbir weer een verhalenavond in Pakhuis de Zwijger. Deze keer in het kader van Samen tegen Racisme. In dit programma lag de focus op het alledaagse leven in Nieuw-West. Nieuw-West is een stadsdeel met 160.000 inwoners, met een grote diversiteit aan nationaliteiten. Hoe leven al die mensen samen, hoe ontmoeten ze elkaar? Waar botst het, maar vooral waar vinden ze elkaar? Aan de hand van verhalen van o.a. een directeur, een slager, een architect en een student gingen we met elkaar het gesprek aan. En er was muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Kijk de hele aflevering hieronder terug.

 

Komende tijd

> Naast alle lopende programma en projecten staan er wat nieuwe dingen gepland de komende tijd. Zo zijn er de 5 documentaire vertoningen van IDFA met nagesprekken. ‘A Way Home‘ vertelt ons het verhaal van een documentairemaker wiens moeder alzheimer krijgt waarna ze besluiten samen een gedachtereis te maken; ‘She Had A Dream‘ gaat over vrouwelijk politiek leiderschap in Tunesië; ‘Before The Dying of the Light‘ laat de kunstbeweging in de jaren 70 in Marokko zien; ‘Nemesis‘ vertelt het verhaal van een verdwijnend treinstation in Zürich en ‘Dealing With Death‘ geeft ons een kijkje in een uitvaartcentrum in de Bijlmer. Kijken kan helemaal gratis, dus dat is een mooie cadeautje voor de buurt. Let op: Er is een maximum aantal gratis kaarten per documentaire, dus wees op tijd. Ben je te laat? Dan kun je alsnog een kaartje kopen via deze link.

> Daarnaast komen er 3 programma’s met FunX op de rol, over ondernemerschap. En staan er programma’s gepland die we samen maken met een paar meiden van Besma van SAAAM.

Samengesteld door
Peter Both
Projectleider New Metropolis Nieuw-West