Deze fonkelende collage vol posters, tijdschriftcovers, archiefbeelden, jazz en cartoons neemt je mee naar de kunstzinnige Marokkaanse scene uit de jaren zeventig, gezien vanuit het perspectief van de kunstenaars en acteurs zelf. Velen van hen zouden in de gevangenis belanden of spoorloos verdwijnen.

Spil is een Marokkaanse onafhankelijke film uit 1974, About Some Meaningless Events van Mostafa Derkaoui, waarin een groep jonge filmmakers onderzoekt welke rol de nieuwe Marokkaanse cinema in de samenleving zou moeten spelen. De tegencultuur ontstond vanuit de (marxistische) studentenbewegingen, die cinema zagen als een “instrument voor sensibilisatie” en zelfontdekking. Na één publieke vertoning werd About Some Meaningless Events gecensureerd door de minister. De negatieven van de verloren gewaande film zijn teruggevonden in Spanje en recent gerestaureerd.

Before the Dying of the Light, opgedragen aan alle slachtoffers van censuur en onderdrukking, roept met de wild gemonteerde fragmenten een tijd op vol opwinding over de toekomst, uitgedoofd door de repressieve jaren onder koning Hassan II. Door de beelden nu opnieuw te laten zien, laait het vuur weer even op.

Wat kunnen jonge makers in Nieuw-West leren van deze documentaire?

Kijken kan helemaal gratis, dus dat is een mooie cadeautje voor de buurt. Meld je hier aan via onze programmapagina om een code te ontvangen voor een vrijkaart voor deze documentaire. Er is een maximum aantal gratis kaarten per documentaire, dus wees op tijd. Ben je te laat? Dan kun je alsnog een kaartje kopen via deze link.

Let op, zorg dat je je kaartje ruim van te voren hebt besteld met deze code en dat je voor de aanvangstijd al ingelogd bent. Want de online vertoning is net als in de zaal, na aanvang kan je helaas niet meer naar binnen.

In samenwerking met