Na ruim 200 jaar slavernij schaft Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Op 1 juli vieren en herdenken we dit tijdens Keti Koti. Keti Koti betekent ‘verbroken ketenen’, verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden. Jaarlijks vindt er in het Oosterpark in Amsterdam de nationale herdenking van het slavernijverleden plaats. Vorig jaar was een historische editie: burgemeester Halsema gaf toen openlijk excuses voor de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. In het kader van Keti Koti organiseren wij aankomende juli in Pakhuis de Zwijger een aantal programma’s. In samenwerking met verschillende initiatieven gaan we in gesprek over ontwikkelingen, herstel en geschiedenis rondom het Nederlandse slavernijverleden.
16 juni: Herdenken vanuit de Caribische Eilanden
In samenwerking met NiNsee en Be Right Back/Bai Bin organiseren we een programma over wat Keti Koti betekent voor diverse ABC – SSS eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius) in het Caribisch gebied. Specifiek over de historische impact die de zogeheten ‘Emancipatiewet van 1863’ heeft gehad voor de diverse eilanden en hoe de koloniale en slavernij geschiedenis ‘zwart-zijn’ op deze eilanden heeft beïnvloedt. Daarbij zullen we tevens ingaan op historische doorwerkingen van deze geschiedenis als het gaat om ongelijkheid en vrijheid. We gaan in op deze vragen met diverse diaspora van de ABC en SSS eilanden. Het programma zal ook ruimte geven voor interactie en verdieping.
23 juni: Erken 1 juli als Nationale Dag
In samenwerking met Stichting Nederland Wordt Beter, The Black Archives, FunX, Tony Chocolonely en DeGoedeZaak organiseren Zwart Manifest en de Samen Tegen Racisme Alliantie een programma om 1 juli tot een nationale feestdag uit te roepen. In het eerste deel staan we samen met onze gasten stil bij de maatschappelijke ontwikkelingen in de samenleving rondom de erfenis van het Nederlands slavernijverleden: denk hierbij aan de excuses van de steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en de bedrijven ABN-AMRO en de Nederlandsche Bank. Hoe krijgen we meer bedrijven en organisaties mee en wat kan jij doen? In het tweede deel van het programma bespreken we met onze gasten wat de stand van zaken is met betrekking tot de 1 juli petitie en hoe we de politiek in beweging kunnen krijgen. Hierbij zullen we stilstaan bij de uitdagingen van het behalen van een politieke meerderheid.
30 juni: Keti Koti Lezing: Dr. Rose Mary Allen
De Keti Koti Lezing 2022 wordt verzorgd door uit Curaçao afkomstige Dr. Rose Mary Allen. De titel van de lezing is: “Kòrda bo prinsipio pa bo tin bo konsenshi wardá: Orale geschiedenis als leidraad voor de omgang met het verleden. Vertaling van het Papiaments deel: Eerbiedig je afkomst, dan zal je een schoon geweten hebben. Welke rol kan orale geschiedenis spelen in het bewerkstelligen van reparatie? De orale geschiedenis als methode om de ervaringen van de doorwerking van slavernij vast te leggen.