De Keti Koti Lezing 2022 wordt verzorgd door de uit Curaçao afkomstige Prof. Dr. Rose Mary Allen. De titel van de lezing is: “Kòrda bo prinsipio pa bo tin bo konsenshi wardá’: Orale geschiedenis als leidraad voor de omgang met het verleden. Vertaling van het Papiaments deel: Eerbiedig je afkomst, dan zal je een schoon geweten hebben. Welke rol kan orale geschiedenis spelen in het bewerkstelligen van reparatie? De orale geschiedenis als methode om de ervaringen van de doorwerking van slavernij vast te leggen.

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Bio Rose Mary Allen.
Prof. Dr. Rose Mary Allen is een auteur, cultureel antropoloog en buitengewoon hoogleraar Cultuur, gemeenschap en geschiedenis aan de Universiteit van Curaçao. In 1977 keerde zij terug naar Curaçao om voor het Archeologisch en Antropologisch Instituut van de Nederlandse Antillen (AAINA) te gaan werken. Voor haar proefschrift interviewde dr. Allen afstammelingen van tot slaaf gemaakten op de verschillende eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen.

In 1999 richtte zij haar eigen onderzoeks- en consultancybureau Allen Research and Consultancy op en werkte zij als gastdocent bij(de Universiteit van Curaçao en was als research fellow betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten op het gebied van culturele diversiteit.
In 2021 werd zij benoemd tot hoogleraar Cultuur, gemeenschap en geschiedenis, in het bijzonder met betrekking tot het lokale en het Caribisch perspectief aan de Algemene Faculteit van de Universiteit van Curaçao Dr Moises da Costa Gomez (UoC).

 

ProgrammareeksKeti Koti Maand

De Keti Koti maand vind jaarlijks plaats in de maand Juni in de aanloop naar het Keti Koti dag op 1 juli. Deze maand staat in het teken van herdenken en bezinnen rondom het slavernij verleden van Nederland en de doorwerkingen daarvan vandaag de dag. In dit kader organiseert Pakhuis de Zwijger een drieluik evenementen die gaan over thema's en ontwikkelingen die raken aan het slavernijverleden