Dit voorjaar vierden we niet alleen het vijfjarig bestaan van De Week Tegen Racisme, maar het vijfde seizoen van Stem van de Stad ging in februari ook van start. Vanaf toen zijn onze stagiairs de straat op gegaan om jongeren het hemd van het lijf te vragen. De laatste aflevering staat sinds kort live, dus tijd voor een recap van de afgelopen 4 maanden!

In seizoen 5 zijn we, zoals gewoonlijk, niet zuinig geweest met spraakmakende thema’s. De Provinciale Staten verkiezingen, het Erotisch Centrum, demonstratierecht, festivals in het groen, Keti Koti én een special voor het jaarlijks terugkerende evenement de Staat van de Stad kwamen aan bod. Nieuwsgierig geworden? Lees-, kijk- en/of luister de zes afleveringen hieronder terug.

Verkiezingsdebat Provinciale Staten

We begonnen het seizoen met een knaller, want onze eerste video over de Provinciale Staten kreeg maar liefst 2 hele seconden screentime bij Op1! Als voorbereiding op het Verkiezingsdebat op 28 februari ging stagiair Jip Koene de straat op om jongeren te vragen waar de verkiezingen dit jaar over gaan en welke thema’s zij belangrijk vinden. Spoiler alert: ze waren nog niet écht op de hoogte…

Erotisch centrum

In de tweede video van het seizoen hebben de nieuwe Marketing & Communicatie stagiairs het format een beetje opgefrist. Naast nieuwe grafische elementen, begint de video nu met korte reacties van de geïnterviewden. Catchy toch? In deze video vroeg stagiair Violette Le Cat hoe jongeren over sekswerk denken en hoe ze het zouden vinden als er een erotisch centrum in hun buurt zou komen. In het programma Het Nieuwe Erotisch Centrum werd de video enthousiast ontvangen. Ook zorgde het voor uiteenlopende reacties en werd het onze best bekeken video op YouTube en Instagram!

Demonstratierecht in de knel

Wat is belangrijker: demonstratierecht of handhaving van de openbare orde en veiligheid? Met onder andere dit dilemma ging Floortje Jobse de straat op voor het programma Demonstratierecht in de knel. Een interessant en actueel thema, en dat merkten we tijdens onze gesprekken. De jongeren hadden hier veel over te zeggen en de meningen waren verschillend.

Special: Staat van de Stad

In aanloop naar de jaarlijks terugkerende de Staat van de Stad in het Internationaal Theater Amsterdam is Sophie Soeterbroek de stad doorgetrokken om te vragen hoe het nou eigenlijk echt gaat met Amsterdam. We kregen leuke reacties, maar er werd ook, zoals échte Amsterdammers dat doen, geklaagd over de drukte, gentrificatie en alle nieuwbouwprojecten in de wijk. Hier vind je een recap van deze bijzondere avond.

Festivalseizoen in het groen

Festivals en concerten in het groen zijn al jarenlang onderdeel van onze cultuur, maar steeds vaker wordt de houdbaarheid daarvan in twijfel getrokken. Kunnen festivals en bescherming van de natuur samengaan? Leonie Lemor ging het zonovergoten Oosterpark in om deze vraag neer te leggen bij de zonnende jongeren. Hoe denken zij hierover?

Keti Koti

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat er een einde kwam aan de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden. In deze laatste aflevering van Stem van de Stad ging Chanell Strijder met jonge Amsterdammers in gesprek om te kijken wat zij weten over Keti Koti, het slavernijverleden en de doorwerkingen hiervan.

Wil jij ook graag dit soort leuke video’s maken? Wij zijn voor het aankomende seizoen op zoek naar nieuwe stagiairs! Ga naar deze pagina voor meer informatie. Benieuwd naar seizoen 4? Lees er hier over of check de playlist op YouTube!