In maart stemmen we voor de Provinciale Staten en daarmee indirect ook voor de Eerste Kamer. Op deze avond gaan lijsttrekkers met elkaar in debat over de prangende vragen van vandaag. En dat zijn er nogal wat. Stikstof, klimaat, woningbouw… Wij gaan van crisis naar crisis. Hoe komen we hieruit? Wat staat er bij de aankomende verkiezingen precies op het spel? En wat heeft dat voor invloed op de metropoolregio Amsterdam? Meer dan je denkt. Er valt écht wat te kiezen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Dennis Heijnen is sinds 2018 fractievoorzitter van het CDA in Noord-Holland. In de fractie houdt hij zich onder andere bezig met cultuur, ondernemerschap en een realistisch klimaat aanpak.

Ines Kostić is politicoloog en heeft een studie Kunst, Cultuur en Media op zak. Ines is sinds 2019 volksvertegenwoordiger van Partij voor de Dieren, en pleit onder andere voor een groene economie en een rechtvaardig klimaatbeleid.

Ingrid de Sain is melkveehoudster, organiseerde en coördineerde het boerenprotest vanuit Noord-Holland, en is in november 2022 verkozen tot lijsttrekker van de BBB Noord-Holland.

Jeroen Olthof is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor de PvdA. Daarbij hou hij zich voornamelijk bezig met Mobiliteit en Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Gezondheid en Milieu, en Luchtvaart en Schiphol. Daarnaast is hij bestuurder van FC Zaandam.

Anouk Gielen is lid van progressief campagnebureau De Goede Zaak en sinds 2019 werkzaam als politica in de Provinciale Staten. Ze zet zich met name in voor het klimaat en duurzame energie.

Amélie Strens is werkzaam bij de Nederlandse Spoorwegen (NS) en sinds 2020 fractievoorzitter van D66 Noord-Holland. In de fractie houdt ze zich onder andere bezig met de portefeuilles natuur & landschap, en het stikstofbeleid.

Esther Rommel is gedeputeerde voor de provincie Noord-Holland voor de (VVD). Voorheen was ze werkzaam als jurist en belastingadviseur. In de fractie houdt ze zich voornamelijk bezig met natuur & landschap, grond, bodemdaling, en het stikstofbeleid.

Maik de Weerdt is werkzaam als beleidsadviseur bij de Gemeente Amsterdam. Hij houdt zich bezig met de domeinen Jeugd en Zorg en kansenongelijkheid. Sinds november 2022 is hij lijsttrekker voor Volt Noord-Holland.