Amsterdammers merken dat hun stad verandert. De woningmarkt zit vast, de druk op openbare voorzieningen en groen neemt toe en kleine bedrijven vinden moeilijk plek in de stad. Om iets aan deze problemen te doen, heeft het gemeentebestuur de ambitie om 7500 woningen en bijpassende voorzieningen te bouwen om huidige en toekomstige generaties een passende woning en fijne leefomgeving te bieden. Maar met enkel bijbouwen, maak je nog geen leefbare buurt. Daarom organiseerde Pakhuis de Zwijger in samenwerking met de Gemeente Amsterdam een serie stadsgesprekken verspreid door Amsterdam met als hoofdvraag: waar en hoe kan Amsterdam verantwoord blijven bouwen en groeien in 2035? Alle input wordt meegenomen in de Amsterdamse Ontwikkelstrategie 2035.

Amsterdammers gaven een ontzettend rijk palet aan visies, ideeën, meningen en oplossingen mee. Want als de stad verandert, dan vinden we daar als Amsterdammers wat van: ‘Bouw een buurt met een menselijke maat en ziel en niet alleen blokkendozen. Betrek en empower bestaande en nieuwe gemeenschappen bij ontwikkelingen tijdig. Zorg dat bijbouwen de doorstroming bevordert zodat iedereen een passende woning kan vinden en gebruik dit ook om de huidige woningvoorraad te verduurzamen’. Dit zijn enkele gedachten die Amsterdammers naar voren brachten tijdens diverse stadsgesprekken verspreid door de stad.

Op donderdag 06 juli om 20:00 uur gaan we naar aanleiding van alle opgehaalde ideeën in gesprek over hoe we jouw buurt en andere buurten een leefbare en prettig plek laten blijven en worden. De gesprekken worden afgewisseld met muziek en spoken word, en er is voor de laatste keer ruimte om mee te geven over wat jij belangrijk vindt.

We trappen de avond af met een interview met Wethouder Woningbouw en Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig. Daarna schetst Strategisch adviseur bij de Gemeente Amsterdam Rick Vermeulen een beeld van hoe Amsterdammers denken over de buurten van de toekomst.

De presentaties worden afgewisseld met statements, spoken word en muziek door o.a. Singer-songrapper (van onder andere het nummer The City) Benjamin Fro, mede-oprichter Tjeerd Haccou die samen met bewoners een hele buurt heeft ontwikkeld genaamd de Klaprozenbuurt en het duo Achi Chioma en Egoibudike dat een beeld schetst van het Amsterdam van de toekomst en het DNA van Zuidoost, door middel van spoken word en percussie.

Om te voorkomen dat alle waardevolle input ergens in een la verdwijnt is er een onafhankelijk adviespanel opgesteld die goed heeft geluisterd tijdens de stadsgesprekken. Het panel bestaande uit Lyongo Juliana (Architect Lyongo Architecture), Ria Braaf (WomanMakeTheCity), Hans Karsenberg (Stipo), Jannes Willems (docent planologie), Nies Medema (Social innovator Jonge Sla) presenteren hun advies over hoe Amsterdam op een verantwoorde manier kan blijven groeien.

Wij nodigen jou uit om mee te praten over hoe jij vindt dat Amsterdam een stad blijft voor iedereen, waar jij je thuis voelt en prettig kan blijven wonen, werken en ontspannen. Meld je aan voor 6 juli en praat en denk mee, want jouw stem doet ertoe als we Amsterdam leefbaar willen houden.

Meepraten over dit onderwerp? Reserveer hier snel je gratis plek!