Amsterdam groeit en verandert en daar vinden we als Amsterdammers wat van: ‘Bouw een buurt met een menselijke maat en ziel en niet enkel blokkendozen. Betrek en empower bestaande en nieuwe gemeenschappen bij ontwikkelingen tijdig. Zorg dat bijbouwen ook echt de doorstroming bevorderd zodat iedereen een passende woning kan vinden en gebruik dit ook om de huidige woningvoorraad te verduurzamen’. Dit zijn enkele gedachten die Amsterdammers naar voren brachten tijdens diverse stadsgesprekken verspreid door de stad. Amsterdammers gaven een ontzettend rijk pallet aan visies, ideeën, meningen en oplossingen mee. Tijdens dit programma gaan we naar aanleiding van alle opgehaalde ideeën in gesprek over hoe we jouw buurt en andere buurten een leefbare en prettig plek blijft en wordt. De gesprekken worden afgewisseld met muziek en spoken word en er is ruimte om mee te geven over wat jij belangrijk vindt. Alle inbreng wordt straks meegenomen bij het opstellen van de Amsterdamse Ontwikkelstrategie 2035, dus praat en denk mee!
Reserven kan via de reserveerknop rechts bovenaan de pagina of via deze link.
De Gemeente Amsterdam heeft de ambitie om te groeien met 7500 woningen per jaar en bijpassende voorzieningen om huidige en toekomstige generaties een passende woning en fijne leefomgeving te bieden. Maar met enkel bijbouwen, maak je nog geen leefbare buurt om te wonen en werken.
We trappen de avond af met een interview met Wethouder Woningbouw en Ruimtelijke Ordening Reinier van Dantzig. Met hem gaan we in gesprek over de opgave en vragen hem op welke manier hij geluisterd heeft naar hoe Amsterdammers denken over de buurten van de toekomst. Waar gaan we als stad werk van maken nu en in de toekomst? En wat missen we nog?
Om te voorkomen dat alle waardevolle input ergens in een la verdwijnt is er een adviespanel opgesteld die goed heeft geluisterd tijdens de bijeenkomsten. Het panel bestaande uit Lyongo Juliana (Architect Lyongo Architecture), Ria Braaf (WomanMakeTheCity| WomenMakeSoutheast), Hans Karsenberg (Stipo), Jannes Willems (Docent planologie), Nies Medema (Social innovator Jonge Sla) presenteren hun advies en gaan met jou in gesprek wat er nog mist.
De avond wordt afgewisseld met statements, spoken word en muziek door o.a. Benjamin Fro (van o.a. The City), Tjeerd Haccou en het duo Achi Chioma en Egoibudike.
De gemeente Amsterdam bouwt aan een menselijke metropool. Dat doen we samen met andere gemeenten in de regio, met actieve Amsterdammers, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.
Veel Amsterdammers trekken weg uit de stad: niet alleen door het gebrek aan betaalbare huizen, maar ook omdat ze niet tevreden zijn over hun buurt. Alleen expats weten de weg naar de stad nog te vinden.
Architect Wouter Pocornie (34) groeide op in de Bijlmer. Tegenwoordig onderzoekt hij de zichtbare en onzichtbare sporen van de geschiedenis van het stadsdeel.
De ruimte in de stad is schaars, de woningnood is hoog en volgens Europees beleid moeten we de buitengebieden sparen. Daarom moeten we binnen de stad steeds dichter op elkaar wonen, werken en leven. Verdichten is het devies; meer woningen, kantoren en voorzieningen boven op elkaar gepakt.
De waardering voor de woning, buurt en de sociale cohesie (gezamenlijk de totale woontevredenheid) verklaren voor een belangrijk deel de verhuisgeneigdheid. Lees meer >>>