We zitten inmiddels al twee maanden thuis en zijn daarom genoodzaakt nog meer naar een scherm te kijken dan we al deden. Los van dat vrijwel alle werkmeetings nu verplicht via de verschillende videoconferentie kanalen lopen (dat was echt maar één week leuk), waren we de afgelopen weken ook genoodzaakt om op deze manier contact te houden met onze vrienden en familie.

Daarnaast zijn we allemaal nog meer van de verschillende streamingdiensten gebruik gaan maken. Wij kunnen natuurlijk ook een boek lezen, buiten wandelen of misschien hardlopen, maar het is toch ook wel erg ontspannend om op de bank een serie te bingewatchen.

Onze afhankelijkheid van technologie wordt in deze tijd nog meer zichtbaar. Want wat moeten we anders zonder al deze online diensten in thuisisolatie? Als je er verder over nadenkt, dan kom je er al snel achter dat zonder internet en al die andere vitale netwerken helemaal niets in onze huidige samenleving meer zou werken. Ik ben dan ook blij met alle mogelijkheden die technologie ons bieden. De mogelijkheid bestaat echter wel dat je Netflix binnenkort misschien een keer zal ‘uitspelen’. Door de coronacrisis zijn vele opnames van nieuwe series en films stopgezet, dus zullen wij het moeten stellen met herhalingen.

Maar voor dit probleem heb ik een mooi alternatief. Sinds begin april maken wij bij Pakhuis de Zwijger elke werkdag LIVECAST programma’s. Deze programma’s kan je online live volgen via de livestream op onze website of sociale media kanalen. Je kunt zelfs nog steeds al je prangende vragen stellen zoals je gewend bent bij onze publieksprogramma’s alleen nu online via de Zoom applicatie. Daarbovenop kun je al onze LIVECAST programma’s ook terugkijken wanneer je maar wilt via ons YouTube-kanaal.

Het goede nieuws is, dat we hier nog wel even mee door zullen gaan. Dat betekent elke werkdag nieuwe, relevante content online! Dus we kunnen de komende tijd gerust nog even doorbingen zonder verplicht herhalingen te moeten kijken.
Hier is de link naar alle LIVECAST afleveringen tot nu toe, maar ik heb hieronder ook een aantal van mijn eigen favorieten verzameld.

Folkert’s Kijklijst: Gaan we Netflix nu echt uitspelen?

De Hongerige Stad #55│Voedselsystemen in tijden van crisis
7 APR 2020│Wat gebeurt er met onze lokale voedselsystemen tijdens de huidige coronacrisis? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

WeMakeThe.City – Reset #4│From now on… according to Eva Rovers
11 MAY 2020We moeten burgers serieus nemen om het klimaat te redden. Met gastspreker David Van Reybrouck (BE). Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Bevrijdingsdag Special│De Vrijheidsmaaltijdsoep
5 MEI 2020│Amsterdammers vieren 5 mei samen. Verbonden door soep, verhalen, muziek en inspirerende stadgenoten. Met oa. Femke Halsema, Gershwin Bonevacia, Job Cohen, Samuel Levi, Ramsey Nasr, Jerry Afriyie en Arnon Grunberg. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Verhalen uit Nieuw-West #14│Is jouw huis, jouw thuis?
3 APR 2020│Verhalen uit Amsterdam Nieuw-West, deze keer live vanuit Pakhuis de Zwijger. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Tech for Society #2│Kan een app de wereld redden?
8 MEI 2020│Over de zin en onzin van een corona-app. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

De Circulaire Stad #54│Amsterdam Donut-Stad
20 APR 2020Is een sociale én duurzame stadsregio zonder verspilling mogelijk? Met o.a. wethouder Marieke van Doorninck en econoom Kate Raworth. Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

VPRO Tegenlicht Meet Up #175│The bigger picture
6 MEI 2020│Wat betekent de coronacrisis op de lange termijn voor globalisering en bijbehorende sociale, politieke en economische trends? Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Cultuursector in crisis #2│Solidariteit in Amsterdam Culturele Hoofdstad
16 APR 2020│Met Wethouder Touria Meliani (Kunst & Cultuur), Annet Lekkerkerker (ACI), Yassine Boussaid (dir. De Meervaart), Ramon de Lima (Stichting N8BM) en Rein Wolfs (dir. Stedelijk Museum). Klik hier om naar de programmapagina te gaan.

Folkert’s Luistertip: Gaan we Netflix nu echt uitspelen?

Pakhuis de Zwijger Podcast #73: Over het overstijgen van ééndimensionale kunst en cultuur
In deze podcast spreekt Annick van Rinsum met theatermaker en directeur van Lost Project Priscilla Vaudelle. Ze spreken over haar verlangen naar gemeenschap in een individualistische samenleving, over hoe belangrijk het is om een volledig beeld te hebben van onze (internationale) geschiedenis, over kunst waarin iedereen een stukje van zichzelf kan herkennen, en over de kansen en gevaren van cultuur die online wordt aangeboden.

Samengesteld door
Folkert Lodewijks
Programmamaker Duurzaamheid en Technologie