De wereld zit voor een groot deel op slot en dat betekent dat ons leven in korte tijd erg veranderd is. Ook onze voedselsystemen komen onder druk te staan: producenten en ondernemers moeten creatief zijn om het hoofd boven water te kunnen houden en de huidige voedselketens lopen niet meer zoals gebruikelijk. Wat kunnen we leren van de huidige situatie en welke mooie (lokale) initiatieven ontstaan er op dit moment?
Samuel Levie
De horeca ligt door de huidige crisis op zijn gat en dat is een ramp voor chefs en restauranthouders, maar ook voor de lokale producenten die voor een groot deel van hun afzet afhankelijk zijn van de horeca. Samuel Levie is één van de initiatiefnemers van #supportyourlocalsNL, die voedselpakketten aanbiedt aan de consument met producten die normaal aan de horeca worden geleverd. Zo worden lokale ondernemers gesteund, wordt er minder eten weggegooid en ontstaan er nieuwe kortere ketens.
Ruud Zanders
Hoe past het voedselsysteem zich aan in de huidige tijd? Ruud is mede-initiatiefnemer van Caring Farmers en mede-oprichter van Kipster en deelt zijn visie. Caring Farmers is de nieuwe boerenbelangenhartiger voor alle boeren die op weg zijn naar een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Hoe gaan we om met lokaal voedsel, en wat is dan lokaal? Kipster is niets minder dan een revolutionaire boerderij. In deze kippenstal staan dierenwelzijn en milieu voorop, en leggen de kippen klimaatneutrale eieren. Hoe zorg je dat je je afzet als producent toch kwijtraakt, als een deel van je klanten wegvalt?
Petra Berkhout
Petra Berkhout is onderzoeker Nederlandse land- en tuinbouw bij de Wageningen Economic Research, onderdeel van de Wageningen University & Research. Ze was betrokken bij een onderzoek uit 2013 over de voedselvoorziening in Nederland onder buitengewone crisisomstandigheden. Hoe verhouden de resultaten uit deze studie zich tot de huidige crisisomstandigheden?
Francesca Miazzo
Met FOODLOGICA verzorgt Francesca Miazzo een groene last-mile voor de bezorging van voedsel in de stad. Hiermee helpt ze lokale ondernemers en producenten met hun logistieke uitdagingen bij het vervoeren van duurzaam voedsel tussen producenten, restaurants en cateraars. Door fietsen op zonne-energie te gebruiken gebeurt dit snel, schoon en emissievrij. Francesca zal ons meer vertellen over hoe zij naar de logistieke uitdagingen in deze tijden van crisis kijkt.
Ajay Varadharajan
Ajay Varadharajan is CEO van GreenSwapp: een app waarmee je online klimaatneutrale boodschappen kan bestellen. De app laat je zien wat de klimaatimpact is van het voedsel in je winkelmandje, en raadt je indien mogelijk alternatieven aan met een minder grote impact. Op deze manier wordt de voetafdruk van jouw boodschappen kleiner. GreenSwapp werkt samen met lokale producenten, waaronder de Ten Katemarkt in Amsterdam West.