Op 5 mei 2020 zouden op meer dan 100 plekken in de stad Amsterdammers aanschuiven voor een Vrijheidsmaaltijd om te vieren dat we in een vrije stad leven. We kunnen niet meer in groten getale aan tafel, maar dat betekent niet dat we niet meer samen kunnen eten en stil kunnen staan bij Bevrijdingsdag 2020. Michelin-chef Joris Bijdendijk en Samuel Levie hebben op uitnodiging van het Amsterdams 4 & 5 mei comité de ‘smaak van de stad’ gevangen in een Vrijheidsmaaltijdsoep. Op 5 mei koken en eten we deze Vrijheidsmaaltijdsoep met honderden of zelfs duizenden Amsterdammers samen, vanuit huis. Via een LIVECAST vanuit Pakhuis de Zwijger zijn we allemaal met elkaar verbonden. We luisteren naar verhalen, muziek en inspirerende sprekers en krijgen een kijkje in de keuken van stadsgenoten en mooie initiatieven.
Wat gaan we doen?
DEEL I – Productie en distributie Vrijheidsmaaltijdsoep
- Presentatie door Lucas de Man en Jennifer Muntslag
- Interviews met Job Cohen, Samuel Levie en Joris Bijdendijk
- Videobeelden van het productie- en distributieproces
- Interview met Judikje Kiers en Ludmilla van Santen
- Artistieke bijdragen van Gershwin Bonevacia, 22xLoud en Luan Buleshkaj
DEEL II – Koken van de Vrijheidsmaaltijdsoep
- Presentatie door Lucas de Man en Sydney Lowell
- Live soep maken, door Samuel Levie en Joris Bijdendijk
- Een kijkje in de keukens van Amsterdammers
- Interviews met kinderburgemeester Ilias, Daan Borrel, Ronald Ockhuysen, Abdelhamid Idrissi, Femke van der Laan, Natascha van Weezel en Howard Komproe
- Artistieke bijdragen van Ayoub Kharkhach, Shishani Vranckx, Fouad Lakbir en Luan Buleshkaj
DEEL III – Samen eten van de Vrijheidsmaaltijdsoep
- Presentatie door Bahram Sadeghi en Mercedes Coco
- Samen soep eten, live opgediend door Samuel Levie en Joris Bijdendijk
- Toast op de vrijheid door burgemeester Femke Halsema
- Artistieke bijdragen van Silver Metz, Babs Gons, Roos Schlikker, Arnon Grunberg, Quique, Ramsey Nasr en Luan Buleshkaj