10 december is de Internationale Dag van de Mensenrechten. In de week van 5 t/m 11 december wordt er in het kader van het initiatief Digital Rights Day in Amsterdam aandacht gevraagd voor digitale mensenrechten. Tijdens deze week vinden er in de hele stad activiteiten plaats waarbij alle Amsterdammers meer kunnen leren over wat digitale mensenrechten zijn, waar deze in het geding komen en wat ze zelf kunnen doen om ook deze digitale mensenrechten beter te beschermen. Ook Pakhuis de Zwijger organiseert tijdens Digital Rights Day twee programma’s.

Het gaat bij digitale mensenrechten over alle mensenrechten uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en dat in de context van de digitale, online wereld. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat ons recht op privacy wordt gewaarborgd als we gebruik maken van technologie die gegevens over ons verzamelen? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld en daarbij niemand wordt uitgesloten?

Shula Rijxman, wethouder ICT en Digitale Stad: “Ik vind het heel belangrijk dat we aandacht besteden aan digitale mensenrechten en ben dan ook blij met alle activiteiten op en rond Digital Rights Day. Deze creëren bewustwording en actie rondom het thema digitale rechten en dragen bij aan onze ambitie om Amsterdam een inclusieve digitale stad te laten zijn.”

De burger centraal in de digitale stad: 6 december om 20 uur

In het kader van Digital Rights Day 2022 vindt op dinsdag 6 december in Pakhuis de Zwijger een speciale editie van de programma reeks ‘Tech for Society’ plaats. In Tech for Society bevragen en onderzoeken we de impact van technologie op onze open samenleving. Tijdens deze editie gaan we in gesprek over de vraag hoe we de digitale wereld veilig en toegankelijk maken voor iedereen. Verschillende initiatieven in de stad vertellen hoe zij een bijdrage leveren aan het waarborgen van mensenrechten in het digitale domein en hoe ze daarmee de Amsterdammers helpen.

Meld je hier gratis aan.

Digital Rights Day Live – Mensenrechten in de digitale wereld: 9 december om 20 uur

Op de vooravond, vrijdag 9 december, van de Dag van de Mensenrechten (10 december) gaan we tijdens Digital Rights Day Live in gesprek over onze digitale mensenrechten. Hoe zit het nu echt? Met een diverse mix van gasten delen we de inzichten en inspiratie uit Amsterdam over de status van mensenrechten in een steeds meer digitaliserend Amsterdam.

Meld je hier gratis aan.