Hoe kunnen we beter luisteren en samenwerken met de natuur?

The Voice of Urban Nature is de titel van zes talkshows van de Gemeenten Almere en Amsterdam binnen het platform WeMakethe.City Green. Dit nieuwe platform over de Groene & Duurzame stad wordt gerealiseerd door Pakhuis de Zwijger en Avanti Almere. Naast een online platform vol informatie en inspiratie, worden verschillende programma’s en activiteiten georganiseerd in aanloop aanloop naar en tijdens de Floriade Expo 2022. Het thema van de Floriade is namelijk Growing Green Cities. Het doel is om jong en oud, burger en ondernemer, wetenschapper en ambtenaar, student en leerling, vrijwilliger en professional samen te brengen. Wat kun jij, jouw organisatie of buurt doen aan de vergroening van onze steden en de Metropoolregio? Tijdens de Expo is het gezamenlijke paviljoen van de Gemeenten Amsterdam en Almere te bezoeken. In het paviljoen met het thema The Voice of Urban Nature is te zien hoe we samen met alle inwoners én natuur bouwen aan de Groene Stad van de Toekomst.

In samenwerking met
Partners
Mediapartners
Inhoudsopgave
Groen doen in de stad

De groene ambities in Almere en Amsterdam zijn ontzettend hoog. Groene steden zijn behalve mooi ook noodzakelijk om er nu en vooral in de toekomst te kunnen leven. Tegelijkertijd staat vergroening in de volle en dichtbebouwde steden steeds meer onder druk. Gelukkig werken er al heel veel ondernemers en bewoners aan die groene stad van de toekomst. De groene daken, geveltuinen, wormenhotels, duurzame gebiedsontwikkeling en nieuwe stadsbossen maken Almere, Amsterdam en de regio groener en gezonder. Een plek voor álle bewoners. Wie zijn de bewoners en ondernemers die onze steden radicaal vergroenen? Wat kun jij, jouw buurt of organisatie doen om hiermee te helpen?

Fill 175 WeMakeThe.City Green
Fill 175 WeMakeThe.City Green
Bloemen, bijen, bewoners

We delen onze steden met talloze dieren, planten, bomen en schimmels. Hoe meer verschillende soorten, hoe beter de natuur zich kan aanpassen aan veranderingen. Die rijkheid aan soorten, ook wel biodiversiteit genoemd, zorgt dus voor een gezonder en veiliger leefgebied voor alle bewoners van de stad, ook voor de mens. Waarom hebben we elkaar zo hard nodig? Wat kunnen we als burgers doen om onze huizen en wijken aantrekkelijk te maken voor de andere bewoners? Hoe zorgen we voor een gezonde levendige bodem voor ondergronds én bovengronds leven? Hoe kunnen we natuur in de steden, wijken en de Metropoolregio met elkaar verbinden?

Fill 175 WeMakeThe.City Green
Fill 175 WeMakeThe.City Green
Nieuwe en lokale materialen voor een duurzame toekomst

Beton, cement en staal hebben de wereld zoals we die vandaag de dag kennen vormgegeven. Praktische materialen voor een praktische wereld, waarbij stad en natuur regelmatig kunstmatig gescheiden werden. Maar nu we tegen de grenzen van onze aarde en de natuur beginnen aan te lopen, moeten we kijken naar alternatieven. Betonnen huizen blijken niet altijd even ideaal in een stad die opwarmt. En waar is de ruimte voor insecten en andere dieren?

Fill 175 WeMakeThe.City Green
Fill 175 WeMakeThe.City Green
De inclusieve voedselketen

Voedselvraagstukken zijn universeel en hebben vaak te maken met het zoeken naar balans. Balans tussen voldoende voedsel produceren en de bodem niet uitputten. Balans tussen overschotten aan de ene kant van de wereld en tekorten aan de andere kant. Balans in ons voedingspatroon door duurzame keuzes te maken. Wat kunnen we in de Metropoolregio doen om in balans met de natuur voedsel te verbouwen? Kunnen we voedsel verbouwen voor mensen, met aandacht voor alle andere bewoners boven en onder de grond?

Fill 175 WeMakeThe.City Green
Fill 175 WeMakeThe.City Green
Dood en leven, natuurlijk

In de natuur is niets voor altijd. Alles is voortdurend aan het veranderen. Dat geldt voor alle onderdelen van de natuur: mensen, dieren, planten en microben. We bloeien op en we vergaan. Deze kringloop blijft op een natuurlijke manier in balans. De boombladeren die op de grond vallen, zijn voeding voor de bodem(dieren) en vervolgens weer de basis voor de boom. Bomen en planten nemen CO2 op uit de lucht en ademen zuurstof uit. Deze zuurstof ademen mensen en dieren vervolgens weer in en wij ademen CO2 uit. Dood en leven vormen samen een kringloop.

Fill 175 WeMakeThe.City Green
Fill 175 WeMakeThe.City Green