De groene ambities in Almere en Amsterdam zijn ontzettend hoog. Groene steden zijn behalve mooi ook noodzakelijk om er nu en vooral in de toekomst te kunnen leven. Tegelijkertijd staat vergroening in de volle en dichtbebouwde steden steeds meer onder druk. Gelukkig werken er al heel veel ondernemers en bewoners aan die groene stad van de toekomst. De groene daken, geveltuinen, wormenhotels, duurzame gebiedsontwikkeling en nieuwe stadsbossen maken Almere, Amsterdam en de regio groener en gezonder. Een plek voor álle bewoners. Wie zijn de bewoners en ondernemers die onze steden radicaal vergroenen? Wat kun jij, jouw buurt of organisatie doen om hiermee te helpen?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

In deze nieuwe programmareeks ‘The Voice of Urban Nature’ gaan we op zoek naar manieren om samen mét de natuur te bouwen en de stad te zien als natuurgebied. Dit is het thema van de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor Floriade Expo 2022. In dit eerste programma staan de groene doeners uit de steden centraal. We inspireren en informeren over het vergroenen van buurten, woningen, tuinen, parken en meer.

Ben jij benieuwd naar de groene doeners uit de stad?
Deze avond kun je meepraten in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam en in de Nieuwe Bibliotheek in Almere. Via deze link kun je, je aanmelden voor het nagesprek in Almere.

Jan Hoek is wethouder Floriade, Duurzaamheid & democratische vernieuwing in Gemeente Almere. Na een lange carrière met diverse bestuursfuncties in Amsterdam werd hij daar op 31 mei 2018 geïnstalleerd. Eerder was hij griffier van de gemeente Bloemendaal, stadsdeelwethouder in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg en bestuurder van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Xavier San Giorgi is de voorzitter van stichting Weerwoud, waarmee hij verantwoordelijk is voor de groeninrichting van Utopia eiland op het Floriade terrein. Met zijn achtergrond als architect, landschapsarchitect en ecologist werkt hij al jaren aan agroforestry, een van de oudste vormen van kringlooplandbouw.

De Onkruidenier, bestaande uit Ronald Boer, Jonmar van Vlijmen en Rosanne van Wijk onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden om de mens te evolueren. Ze werken aan projecten waarin de zoektocht naar nieuwe symbiotische relaties met een continu veranderende leefomgeving centraal staat. In de ontwikkeling van hun werk zorgen interacties met publiek en experts zoals boeren, bewoners en wetenschappers voor nieuwe verhalen.

Lodewijk Hoekstra is de groenste TV-tuinman van Nederland. Je kent Lodewijk vast van Eigen Huis & tuin, maar hij doet nog veel meer op het land te vergroenen. Zo schrijft hij boeken met tips en trucs voor een duurzamer leven. En is hij de medeoprichter van NL Greenlabel, een platform dat zich richt op vergroening van de openbare ruimte in alle facetten.

Natascha Hagenbeek is kunstenaar en initiatief nemer van ‘I Can Change The World With My Two Hands’. Waar zij 10 jaar gelden als eerste in Amsterdam aan stadslandbouw begon. Ook is zij het brein achter het van Afval tot Oogst project waar buurtbewoners hun GFT afval kunnen in leveren en lokaal gecomposteerd wordt.

Joeri Meliefste richt zich in zijn dagelijks werk bij Sweco op het raakvlak tussen de civiele techniek en het stedelijk groen. Hij probeert deze werelden samen te brengen. Hij werkt aan maatschappelijke thema’s als klimaatadaptatie, biodiversiteit en gezondheid.

Tuinieren is verslavend voor Almeerder Guno Marengo. Bijna dagelijks is hij te vinden in zijn tuin in Onze Volkstuinen. Sopropo is een belangrijke groente om te verbouwen. Hij heeft diabetes type II en door het gebruik van sopropo verminderde hij zijn medicijn gebruik aanzienlijk. Hij maakt er thee van en eet het als groente.

Filmmaker, journalist, programmamaker en presentator Shanella Bleecke kun je kennen van haar kritische mening rondom thematieken die jongeren bezig houden.

In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Valerie Bos
Oprichter, campagnebureau Van Loof
Mediapartners
ProgrammareeksThe Voice of Urban Nature

Hoe kunnen we beter luisteren naar en samenleven met de natuur?