Voedselvraagstukken zijn universeel en hebben vaak te maken met het zoeken naar balans. Balans tussen voldoende voedsel produceren en de bodem niet uitputten. Balans tussen overschotten aan de ene kant van de wereld en tekorten aan de andere kant. Balans in ons voedingspatroon door duurzame keuzes te maken. Wat kunnen we in de Metropoolregio doen om in balans met de natuur voedsel te verbouwen? Kunnen we voedsel verbouwen voor mensen, met aandacht voor alle andere bewoners boven en onder de grond?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Voedsel verbouwen zou niet langer moeten gaan over zaaien en oogsten op momenten dat wij mensen voedsel wensen. Hoe kunnen we als burgers, ondernemers en overheid voedsel kweken, waarbij we álle inwoners van het ecosysteem voeden? Hoe ruimen we onze balkons, tuinen, akkers, parken en bossen op een natuurinclusieve manier in

We gaan in gesprek over natuurinclusief voedsel produceren. Tijdens dit programma presenteren we ook het gezamenlijke Schooltuinenproject op Floriade Expo 2022 van gemeenten Amsterdam en Almere. Bewustzijn over voedsel kan niet vroeg genoeg beginnen!

In deze nieuwe programmareeks ‘The Voice of Urban Nature’ gaan we op zoek naar manieren om samen mét de natuur te bouwen en de stad te zien als natuurgebied. Dit is het thema van de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor Floriade Expo 2022. In dit vierde programma staat voedsel centraal. We inspireren en informeren over het vergroenen van buurten, woningen, tuinen, parken en meer.

Wil jij graag meeluisteren of meedoen?
Dat kan online via wemakethecity.green/live

Marjolein Moorman is een Nederlandse communicatiewetenschapper, bestuurder en politicus van de PvdA. Sinds 30 mei 2018 is zij in de gemeente Amsterdam wethouder van onderwijs, inburgering, armoede en schuldhulp.

Hilde van Garderen is een Nederlandse bestuurder en politicus namens de VVD. Sinds 31 mei 2018 is zij wethouder Openbare Ruimte, Kunst & Cultuur en Stadsvernieuwing in de gemeente Almere.

Jan-Albert heeft op het vlak van corporate communicatie zijn sporen verdiend in de agri-food sector. Als pionier in Oosterwold heeft hij zich ontwikkeld tot korte keten adept en is nu volledig gefocust op duurzaamheid en projecten die maatschappelijke meerwaarde hebben. Hij is voorzitter van de Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold, die als doelstelling heeft om met het grootste stadslandbouwproject ter wereld 10% van het voedselmandje van Almere te vullen.

Juultje Joosten werkt als educatief medewerker op een schooltuin. Vanuit haar ‘bureau 11’ schrijft en redigeert ze on- en offline teksten. Als buurtbewoner richt ze een voedselcoöperatie op en zoekt ze naar mogelijkheden voor een buurtpluktuin.

Sem Roefs is directeur van MijnStadstuin. Dit is een voedsel-innovatie hub van vier hectare ‘doe-het-zelf voedselvoorziening’ in het permanente stadslandbouwgebied Tuinen van West in Amsterdam.

Sharon de Miranda bekend van onder andere het televisieprogramma BinnensteBuiten, wordt chef-kok van Food Forum, het paviljoen van provincie Flevoland op Floriade Expo 2022. Geïnspireerd door een Nederlandse moeder, Surinaamse vader en half Indische oma maakt ze gerechten uit alle windstreken.

Willemijn Huizenga is sinds 2016 werkzaam bij stichting Stad & Natuur Almere. Ze houdt zich dagelijks bezig met de natuur en duurzaamheidseducatie in primair onderwijs. Deze lessen maken ze met en voor hun eigen prachtige locaties, locaties van derden, zoals boerderijen en ze verzorgen educatieve programma’s op de scholen zelf. Hun programma bereikt jaarlijks meer dan 20.000 leerlingen van Almeerse basisscholen.

Filmmaker, journalist, programmamaker en presentator Shanella Bleecke kun je kennen van haar kritische mening rondom thematieken die jongeren bezig houden.

DossierBiodiversiteit
Fill 175 WeMakeThe.City Green
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Valerie Bos
Oprichter, campagnebureau Van Loof
Mediapartner
ProgrammareeksThe Voice of Urban Nature

Hoe kunnen we beter luisteren naar en samenleven met de natuur?