Beton, cement en staal hebben de wereld zoals we die vandaag de dag kennen vormgegeven. Praktische materialen voor een praktische wereld, waarbij stad en natuur regelmatig kunstmatig gescheiden werden. Maar nu we tegen de grenzen van onze aarde en de natuur beginnen aan te lopen, moeten we kijken naar alternatieven. Betonnen huizen blijken niet altijd even ideaal in een stad die opwarmt. En waar is de ruimte voor insecten en andere dieren?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Materialen van biologische oorsprong, ook wel biobased materialen genoemd, worden beschouwd als de fundamenten voor een groene toekomst. Wat zijn die materialen en waar halen we het vandaan? En is dat allemaal wel zo duurzaam als we denken? Bovendien, hoe haalbaar is het om op die manier te bouwen ten tijde van woningnood? Wat zijn de mogelijkheden en onmogelijkheden als we biobased materialen op grote schaal willen toepassen? En hoe zorgen we dat we ook hierbij niet uit het oog verliezen inclusief te bouwen voor álle bewoners?

In deze nieuwe programmareeks ‘The Voice of Urban Nature’ gaan we op zoek naar manieren om samen mét de natuur te bouwen en de stad te zien als natuurgebied. Dit is het thema van de gezamenlijke inzending van de gemeenten Almere en Amsterdam voor Floriade Expo 2022. In dit derde programma staan nieuwe natuurinclusieve bouwmaterialen centraal. We inspireren en informeren over het vergroenen van buurten, woningen, tuinen, parken en meer.

Reinder Bakker is ontwerper eigenaar bij Overtreders W. Hij is niet bang om buiten de gebaande paden te treden en is een buitenbeentje in de architectuurwereld. Afgelopen zomer heeft hij met zijn ontwerp de prijsvraag gewonnen voor het biobased paviljoen van Gemeente Almere en Amsterdam. In dit programma vertelt hij ons alles over lokale materialen, het ontwerp van het paviljoen en de uitdagingen van écht natuurinclusief bouwen.

Marije Remigius is sustainability-manager bij Fiction Factory. Bij deze Amsterdamse interieurbouwer maken alles van alles, op een duurzame manier. Denk hierbij aan het gebruik van circulaire materialen en demontabele ontwerpen. Fiction Factory is ook betrokken bij de ontwikkeling van het Amsterdam-Almere Paviljoen voor Floriade Expo 2022.

Martijn Rengelink is lid van directie Gemeente Almere en tevens loco-secretaris. Daarnaast is hij ambtelijk opdrachtgever van Floriade, Almere 2.0, het Hart van de Stad en Oosterwold. Ook is hij lid van het directie-overleg van de Metropoolregio Amsterdam.

Onno Dwars zet zich al jaren in voor een duurzame gebouwde omgeving. Hij is directeur van Ballast Nedam Development. Voor Ballast Nedam Development staat het continu door ontwikkelen van gebieden en gebouwen centraal. Afgelopen september lanceerde hij met Ballast Nedam hun eigen bouwbesluit waarin ze strengere normen stellen voor energie, gezondheid, (deel)mobiliteit, natuurinclusiviteit, klimaatadaptiviteit en circulairiteit.

Filmmaker, journalist, programmamaker en presentator Shanella Bleecke kun je kennen van haar kritische mening rondom thematieken die jongeren bezig houden.

Boj van den Berg is aanvoerder van Urban Greeners. Dit is een groeiende groep jonge ondernemers die werken aan het vergroenen van steden en meebouwen aan Floriade Expo 2022. Vanuit de overtuiging dat steden groener moeten. Groener in architectuur, mode, kunst, eten en drinken. Groener vraagt om nieuwe manieren van denken. Nieuwe manieren van doen.

Romy Dya een krachtige artiest met prachtige stem. Op het album BUITEN zingt ze ‘What I deserve’, een nummer dat even kwetsbaar als krachtig is. Voor Romy Dya is muziek haar troost. In 2017 bracht ze de single So Far Away uit, met Martix Garrix, David Guetta en Jamie Scott. Vanaf toen besloot ze om echt vol voor de muziek te gaan. Sindsdien is haar doel duidelijk: een inspiratie zijn voor zoveel mogelijk mensen.

Pascal Leboucq is vormgever en scenograaf. Hij is klassiek geschoold aan de Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en specialiseerde zich in de openbare ruimte aan de Design Academie in Eindhoven. Met Nieuwe Helden creëert Pascal stedelijke en biobased kunstinstallaties en cross-disciplinaire scenografieën.

Noortje Braat is muziek- en theatermaker en geeft samen met haar partner actief vorm aan haar eigen huis en leefomgeving. In Oosterwold hebben ze samen hun Eartship gebouwd, of, zoals ze het zelf noemen, een Artship. Een huis dat gemaakt is van hergebruikte, lokale en biobased materialen.

DossierHoutbouw
Group 565 Klimaatneutraal
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Valerie Bos
Oprichter, campagnebureau Van Loof
Mediapartners
ProgrammareeksThe Voice of Urban Nature

Hoe kunnen we beter luisteren naar en samenleven met de natuur?