Dinsdag 31 mei is de kick-off van de nieuwe programmareeks ‘De Meetmaatschappij‘ waarin Pakhuis de Zwijger in samenwerking met het Institute for Societal Resilience van de VU onze collectieve meetobsessie onder de loep neemt. We onderzoeken de consequenties van deze obsessie en mogelijke alternatieven voor alsmaar meten. Dit gaan we doen met academici, bestuurders en professionals aan de hand van drie afleveringen. In de eerste aflevering duiken we dieper in de zorg.

Deze reeks is tot stand gekomen aan de hand van het boek ‘De Meetmaatschappij’ door Berend van der Kolk. De meetmaatschappij onderzoekt wanneer metingen meer kwaad dan goed doen en hoe het anders kan. In deze drieslag zal Berend een vaste tafelgast zijn om te reflecteren op wat meten met ons doet.

In de eerste aflevering ‘Gezonde Zorg’ onderzoeken we hoe onze meetobsessie doordringt in de zorg, wat dit betekent en wat het alternatief is. De zorg staat momenteel onder druk. Er is daarom allerlei beleid dat inzet op passende, zinvolle en houdbare zorg. Maar hoe bepalen we eigenlijk wat passend, zinvol of houdbaar is? Hoe waarborgen we de kwaliteit van zorg in de toekomst? En wat betekent dit voor professional en patiënt? In aflevering twee ‘Leren boven presteren’ op 22 juni zoomen we in op het onderwijs. Meer over de laatste aflevering volgt spoedig.

Dit is trouwens niet de eerste keer dat de VU aan de slag gaat in Pakhuis de Zwijger, al eerder zijn de reeksen ‘Stad in Spagaat’ en ‘Polderpraat’ in samenwerking ontwikkeld.

Reserveer nu jouw plekje voor de ‘De Meetmaatschappij: Gezonde zorg. Tot 31 mei!

In samenwerking met