We hebben een obsessie met meten in onze maatschappij, ook in de zorg. In het eerste programma in de reeks ‘De meetmaatschappij’ onderzoeken we hoe onze meetobsessie doordringt in de zorg, wat dit betekent en wat het alternatief is. De zorg staat momenteel onder druk. Er is daarom allerlei beleid dat inzet op passende, zinvolle en houdbare zorg. Maar hoe bepalen we eigenlijk wat passend, zinvol of houdbaar is? Hoe waarborgen we de kwaliteit van zorg in de toekomst? En wat betekent dit voor professional en patiënt?

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Over de sprekers

Berend van der Kolk is de auteur van het boek ‘De meetmaatschappij’, waar de programmareeks op gebaseerd is. In dit boek onderzoekt hij waarom we alles meten en wat dat met ons doet. Verder is hij universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Xander Koolman is zorgeconoom en sectiehoofd gezondheidseconomie aan de Vrije Universiteit. Hij bevindt zich op het grensvlak van volksgezondheid, gezondheidszorg en economie.

Daisy Pors is huisarts praktijkhouder bij Huisartsen Archipel in Den Haag en vindt dat de huisartsenzorg anders moet. Ze maakte daarom de Verscheurkalender, waarin ze onzinnige taken van de huisarts optekende inclusief een suggestie om het anders te doen. Minister Kuipers van VWS nam de kalender al in ontvangst.

Henk Nies is bijzonder hoogleraar organisatie en beleid van zorg aan de Vrij Universiteit Amsterdam, directeur strategie en ontwikkeling bij Vilans (de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning) én zit in de kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Hij houdt zich veel bezig met het samenspel tussen onderzoek, praktijk en beleid.

Manon Kleijweg is ouderenpsychiater bij Molemann Mental Health in Zeist waar ze specialistische, geïntegreerde zorg voor ouderen met een psychiatrische aandoening bieden. Daarnaast houdt ze zich veel bezig met de onderfinanciering van de GGZ. Ze is een van de initiatiefnemers van de petitie ‘Red de GGZ, Ministers, stop met onderfinanciering van de (specialistische) GGZ’.

De line-up wordt nog aangevuld met zorgprofessionals. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.

Reeks De meetmaatschappij

Aflevering 2 – Leren boven presteren – 22 juni 20u – binnenkort online
Aflevering 3 – Na de zomer

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
In samenwerking met
ProgrammareeksDe meetmaatschappij

In deze reeks nemen we onze collectieve meetobsessie onder de loep in verschillende domeinen. Waarom meten we zoveel en wat doet dit met ons; als individu, organisatie en samenleving? In hoeverre beïnvloeden cijfers en lijstjes ons handelingsperspectief? En wat is het alternatief van meten? In gesprek met academici, bestuurders en professionals.