We hebben een obsessie met meten in onze maatschappij, ook in de zorg. In het eerste programma in de reeks ‘De meetmaatschappij’ onderzoeken we hoe onze meetobsessie doordringt in de zorg, wat dit betekent en wat het alternatief is. De zorg staat momenteel onder druk. Er is daarom allerlei beleid dat inzet op passende, zinvolle en houdbare zorg. Maar hoe bepalen we eigenlijk wat passend, zinvol of houdbaar is? Hoe waarborgen we de kwaliteit van zorg in de toekomst? En wat betekent dit voor professional en patiënt?
Over de sprekers
Berend van der Kolk is de auteur van het boek ‘De meetmaatschappij’, waar de programmareeks op gebaseerd is. In dit boek onderzoekt hij waarom we alles meten en wat dat met ons doet. Verder is hij universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Xander Koolman is zorgeconoom en sectiehoofd gezondheidseconomie aan de Vrije Universiteit. Hij bevindt zich op het grensvlak van volksgezondheid, gezondheidszorg en economie.
Daisy Pors is huisarts praktijkhouder bij Huisartsen Archipel in Den Haag en vindt dat de huisartsenzorg anders moet. Ze maakte daarom de Verscheurkalender, waarin ze onzinnige taken van de huisarts optekende inclusief een suggestie om het anders te doen. Minister Kuipers van VWS nam de kalender al in ontvangst.
Henk Nies is bijzonder hoogleraar organisatie en beleid van zorg aan de Vrij Universiteit Amsterdam, directeur strategie en ontwikkeling bij Vilans (de landelijke kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning) én zit in de kwaliteitsraad van het Zorginstituut. Hij houdt zich veel bezig met het samenspel tussen onderzoek, praktijk en beleid.
Manon Kleijweg is ouderenpsychiater bij Molemann Mental Health in Zeist waar ze specialistische, geïntegreerde zorg voor ouderen met een psychiatrische aandoening bieden. Daarnaast houdt ze zich veel bezig met de onderfinanciering van de GGZ. Ze is een van de initiatiefnemers van de petitie ‘Red de GGZ, Ministers, stop met onderfinanciering van de (specialistische) GGZ’.
De line-up wordt nog aangevuld met zorgprofessionals. Houd deze pagina in de gaten voor meer informatie.
Reeks De meetmaatschappij
Aflevering 2 – Leren boven presteren – 22 juni 20u – binnenkort online
Aflevering 3 – Na de zomer
In ‘De meetmaatschappij’ neemt Berend van der Kolk onze collectieve meetobsessie onder de loep, het boek waar deze programmareeks op gebaseerd is. Kijkcijfers, bestsellerlijsten, kpi’s, stappen en Cito-scores: wat meten we eigenlijk niet? Een scholier is zo goed als zijn gemiddelde, een werknemer moet SMART-doelen halen en teams moeten resultaatgericht werken. We vergelijken onze prestaties met die van anderen en stellen ranglijsten op van de productiefste collega’s, beste universiteiten en sportiefste vrienden. Maar waarom? En is dat wel zo’n goed idee? Van der Kolk laat zien wat meten met ons doet. We leggen de meetlat alsmaar hoger, de druk om te presteren neemt toe, en ondertussen verliezen we de werkelijke doelen uit het oog. Wanneer doen metingen meer kwaad dan goed? En hoe kan het anders? >>
De Nederlandse zorg presteert over het algemeen goed, maar er zijn in delen van de zorg grote knelpunten. Om kwaliteit en toegankelijkheid te kunnen borgen dient de zorg in financieel, personeel en in maatschappelijk opzicht houdbaar te zijn. Deze drie dimensies van houdbaarheid staan echter steeds meer onder druk door ontwikkelingen als vergrijzing, de opkomst van nieuwe zorgtechnologie en de toename van het aantal chronisch zieken. In het rapport Kiezen voor Houdbare Zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak (rapport nr. 104, 2021) komt de WRR tot de conclusie dat we – om de groei van de zorg te begrenzen - beter moeten gaan kiezen waar onze prioriteiten in de zorg liggen. >>
In deze podcast spreekt Annick van Rinsum met Berend van der Kolk: associate professor op de VU en auteur van het boek ‘De meetmaatschappij’. Ze spreken over zijn interesse in het onderzoeken van hoe organisaties in elkaar zitten, over zijn boek ‘De meetmaatschappij’, en over de effecten die de manier waarop we dingen meten kan hebben op individuen, processen en de maatschappij an sich, en wat we kunnen doen met de inzichten daarover.