Juist ten tijde van Covid-19 is het belangrijk om als zorgprofessional goed voor jezelf én voor anderen te zorgen. Daarbij moet je je mentale gezondheid niet vergeten; het is niet altijd eenvoudig om in balans te blijven als je te maken krijgt met uitzonderlijke situaties. Samen onderzoeken we wat er nodig is om goed voor jezelf te zorgen. Hoe ga je om met angst, stress of een verdrietige ervaring? Hoe blijf je veerkrachtig? En als het even niet gaat, welke hulp en steun is er dan beschikbaar?

Kim Marquadt maakte als IC Verpleegkundige een bizarre tijd mee. Vanuit haar afdeling rees het idee om de indrukwekkende situatie vast te leggen voor de toekomst. Door middel van een fotorapportage, die te zien is in het Amsterdam Museum, krijg je een unieke inkijk in haar werk. Maartje Boots heeft de afgelopen maanden als verpleegkundige op de COVID Unit van een verpleeghuis gewerkt. Ze schreef een indringende brief aan COVID en wat het haar heeft gedaan. Samen geven ze een inkijkje in hun dagelijkse werkelijkheid.

Esmeralda van der Horst en Sanne Bergen werken beiden bij Defensie. Defensie heeft jarenlange kennis en ervaring opgedaan in bijzondere en in crisissituaties. Waar Sanne door een bedrijfsongeval noodgedwongen moest stoppen, is Esmeralda inmiddels werkzaam als Officier Geneeskundige dienst. Ook Kaz de Jong sluit aan bij dit gesprek. Kaz is traumapyscholoog en werkt al 20 jaar voor Artsen zonder Grenzen. Kaz werkte onder hoge druk in internationale conflictgebieden, maar tijdens de coronacrisis in het AMC. Hij ondersteunde daar het personeel om om te gaan met de hoge druk. Esmeralda, Sanne en Kaz zullen vanuit eigen ervaring kennis en tips delen.

Masja Visser van de GGD Amsterdam adviseert organisaties hoe zij de mentale gezondheid van hun medewerkers kunnen verbeteren. Er zijn een aantal praktische oplossingen die makkelijk toepasbaar zijn, zoals een time-out ruimte. Daarnaast zal ze vertellen over de corona- uitbraak in een verpleeghuis en hoe ze vanuit de GGD het zorgpersoneel ondersteunde.

Menno van Leeuwen zal zijn ervaringen delen als manager bij Cordaan en vooruitblikken hoe het werk van de zorgprofessional van de toekomst er uit zal zien. Tevens zal hij vertellen over het platform Sterk in je werk, die zorgprofessionals ondersteuning biedt bij mentale gezondheid. Dit platform is speciaal voor zorgprofessionals opgericht en biedt oa ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid.

Als uitsmijter zal Erik Scherder ons inspireren om goed voor onszelf te zorgen en waarom dit zo belangrijk is.

Minchenu Maduro begeleidt en traint (jonge) ex-gedetineerden en gedetineerden, zoals jongeren van de Top 600. Daarnaast is ze directeur van Stichting Brandon, die ontmoetingen tot stand brengt tussen jongeren met verschillende achtergronden. Minchenu is moderator van dit programma en zal ook haar eigen verhaal en tips delen.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator