Sit back and relax tijdens deze verhalenavond over mentale gezondheid. Hoe is het om als vrouw pas op latere leeftijd gediagnosticeerd te worden met ADHD of autisme? Wat doet opgroeien in verschillende culturen met je? En waarom kan het woord ‘queer’ bevrijdender zijn dan ‘gay’? In deze kick-off aflevering van de reeks ‘Kopzorgen’ onderzoeken we verschillen in mentale gezondheid met verhalenvertellers én onderzoekers en psychologen. In de afleveringen die volgen gaan we dieper op deze verschillen in en wat we eraan kunnen doen om ze te terug te dringen.

Met verhalen, spoken-word en columns van

Zjos Dekker
Zjos is naar eigen zeggen ‘de leukste autist van twitter’ en dat zijn wij helemaal met haar eens. Met humor bericht ze op social media bijna dagelijks over haar leven om het stigma rondom autisme en depressie te doorbreken. Ze werkt als ervaringsdeskundige en communicatiemedewerker bij ggz-instelling Reinier van Arkel en als vrijwilliger bij NJR hoofdzaken. Ze werd op latere leeftijd gediagnosticeerd met autisme en verloor op jonge leeftijd haar broer. Hierover gaat haar verhaal vanavond.

Rutger Buquet
Rutger is sociaal psycholoog en beleidsadviseur bij het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD Amsterdam. Vanavond gaan we met hem o.a. in gesprek over waarom hij zichzelf niet gay maar queer noemt, wat minderheidsstress is en waarom een inclusievere stad bijdraagt aan mentale gezondheid.

Nourddin Doudouh
Nourddin is architect, dakdokter, kunstenaar en schrijver. Onder de naam _munt_t maakt hij illustraties, schrijfsels en video’s over thema’s als inner peace, zijn roots en het leven. Vanavond gaat zijn verhaal over man zijn en opgroeien in én tussen verschillende culturen.

Soumaya Bazi
Soumaya is student Arabische taal & cultuur en storyteller. Ze schrijft gedichten en proza en is beginnend filmmaker. Daarnaast maakt en presenteert ze de YouTube-serie FF Eerlijk; een programma van Amnesty International Nederland waarin ze in gesprek gaat met mensen die zich inzetten voor een eerlijkere wereld. Vanavond gaat haar verhaal over struggelen met depressie op jonge leeftijd en laat gediagnosticeerd worden met ADD/ADHD in een omgeving waarin dat niet “bestond”.

Luan Buleshkaj & Yassine Belghanch
En met een surprise bijdrage van Luan Buleshkaj en zijn gitarist Yassine Belghanch die een stukje uit de voorstelling ‘Leeuwenkind‘ vertonen.

En verder met…

Daarnaast zullen Henny Bos (hoogleraar sexual & gender diversity aan de UvA) en Samrad Ghane (psycholoog en voorzitter expert groep transculturele psychiatrie bij Parnassia) ons meenemen in onderzoek en praktijk om verschillen in mentale gezondheid te duiden en in gesprek gaan over wat er nodig is om deze verschillen te verkleinen.

Meepraten, vragen stellen of je eigen verhaal delen? Dat kan vanavond via Zoom!

Verder in deze reeks

Aflevering #2 – 10 sept – Genderverschillen op de sofa
Aflevering #3 – 17 sept – Queer & mentale gezondheid
Aflevering #4 – 24 sept – De mentale wereld rond

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
De moderator van dit programma is
Maurice Seleky
Auteur | Moderator | Podcasthost
ProgrammareeksKopzorgen

Wat zijn de grootste verschillen in mentale gezondheid en hoe pakken we ze aan?