In de gezondheidszorg is het mannenlichaam nog steeds het uitgangspunt. Doordat veel wetenschappelijk onderzoek van oudsher is gebaseerd op het mannenlichaam, mist er veel kennis over genderverschillen – ook op het gebied van mentale gezondheid. Zo worden bij vrouwen ADHD en autisme vaak gemist of pas op latere leeftijd ontdekt. Angststoornissen en depressie daarentegen komen twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Maar is dat echt zo? Of zoekt een depressieve man minder snel hulp en wordt zijn depressie niet herkend? Hierover gaan we vanavond in gesprek. Wat zijn de belangrijkste verschillen in de geestelijke gezondheidszorg op het gebied van sekse en gender en hoe houden we hier rekening mee?

Over de sprekers

Jannet Vaessen
Jannet Vaessen (1969) is historicus en directeur-bestuurder van het grootste vrouwennetwerk van Nederland: WOMEN Inc. In vijftien jaar tijd is deze organisatie een begrip geworden, gekenmerkt door onafhankelijk onderzoek en doelgericht agenderen en verbinden. WOMEN Inc. streeft naar een wereld waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je een meisje of jongetje bent en vergroot de kansen van vrouwen op de thema’s gezondheid, arbeidsmarkt en beeldvorming.

Floortje Scheepers
Prof. dr. Floortje Scheepers (1969) is hoogleraar innovatie in de GGZ aan het UMC Utrecht. Na haar studie geneeskunde in Utrecht, rondde ze aan dezelfde universiteit in 2001 de opleiding tot psychiater af. In 2005 promoveerde ze op de effecten van atypische antipsychotica in het brein van mensen met schizofrenie. Na een aantal jaar als kinder- en jeugdpsychiater en manager behandelzaken te hebben gewerkt, is ze sinds 2017 hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij het UMC Utrecht.

Birsen Basar
Op 21-jarige leeftijd kreeg Birsen de diagnose klassiek autisme en sinds die tijd zet ze zich in om in Nederland en in Turkije uit te leggen wat autisme is en wat het betekent om autisme te hebben. In 2010 debuteerde Birsen met haar boek: ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’, waarin zij op een openhartige manier haar leven tot aan de diagnose autisme beschrijft. Inmiddels is ook haar tweede boek ‘De jungle van autisme’ uit en rondde ze een opleiding tot autismespecialist in Antwerpen af.

Marrie Bekker
Marrie Bekker is hoogleraar Klinische Psychologie, hoofdopleider GZ bij Rino Amsterdam, auteur van het ‘Handboek psychopathologie bij mannen en vrouwen’ en draagt al jarenlang bij aan een meer gendersensitieve gezondheidszorg door onderzoek, onderwijs en andere activiteiten zoals congressen, lezingen, en aanpassing van ggz kwaliteitsstandaarden.

Maaike Muntinga
Maaike Muntinga is senior onderzoeker en docent aan de afdeling Metamedica van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Ze studeerde o.a. geneeskunde, medische antropologie en epidemiologie. Ze doet onderzoek naar diversiteit in medisch onderwijs, gezondheid en gezondheidszorg en maakt studenten geneeskunde ervan bewust dat de gemiddelde patiënt niet bestaat.

Josanne Ruitenberg
In 2018 kreeg Josanne de diagnose ADHD, nadat ze weer vast liep tijdens haar studie communicatie. De diagnose voor ADHD bleek niet het eindpunt en een antwoord, maar een verklaring en een hele nieuwe weg naar zelfacceptatie. Als ambassadeur voor WOMEN Inc. zet ze zich in voor thema’s als gezondheid en beeldvorming en wil ze zichzelf zichtbaar maken met haar ADHD. Want een goed voorbeeld doet volgen, maar dan moet dat goede voorbeeld wel zichtbaar zijn

Nathan Vos
Nathan is docent creative business en communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij was hoofdredacteur van Zin magazine, werkte voor De Telegraaf, Het Parool en De Wereld Draait Door. Hij schreef in 2017 ‘Man o Man’, een boek over zijn broer die een einde aan zijn leven maakte. In 2018 richtte hij in navolging op dit boek de Stichting Man O Man op, om depressie bij mannen tegen te gaan.

Margreet de Looze
Margreet is universitair docent aan de afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen: Youth Studies aan de Universiteit Utrecht. Ze doet onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van jongeren in cross-nationaal en historisch perspectief. Ze is voorzitter van de focusgroep over sekseverschillen en gendergelijkheid binnen een grote, internationale studie over het welzijn van adolescenten in Europa, en werkt samen met de WHO op het gebied van gezondheids- en welzijnsbevordering.

Verder in deze reeks

Aflevering #1 – 3 sept – Verhalenavond: Zoek de verschillen
Aflevering #3 – 17 sept – Queer & mentale gezondheid
Aflevering #4 – 24 sept – De mentale wereld rond

Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator
ProgrammareeksKopzorgen

Wat zijn de grootste verschillen in mentale gezondheid en hoe pakken we ze aan?