Er staat een rare zomer voor de deur. En de afgelopen tijd was ook al niet makkelijk. Op school is het anders en binnen zitten is de trend. En dat doet wat met je. Daarom willen we samen met jongeren en een aantal sprekers aandacht vragen voor je mentale gezondheid. Het is belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Waarom is dat zo belangrijk? Wat kunt je zelf doen? En wat voor hulp en tips zijn er?

Wat gaan we doen?

Het is logisch dat deze tijd wat met je doet. Veel jongeren geven dan ook aan zich niet helemaal oké te voelen. Moderator Oscar gaat in gesprek met twee jongeren over wat hen bezighoudt in deze tijd. Wat gaat ok? En wat eigenlijk niet zo? TikTok challenges zijn leuk, maar vullen niet je hele dag… Mette en Saad delen hoe zij de afgelopen tijd hebben ervaren en hoe hun leven is verandert.

Achraf el Johari is sinds februari de jongerenburgemeester van Amsterdam. Hij heeft als taak de brug te zijn tussen jongeren en gemeente. Hij praat dagelijks met jongeren over hoe het met hun gaat en wat er nodig is in de stad. Hij zal de uitdagingen delen en wat er nog te winnen valt op het gebied van preventie. Jongerenwerker Imad Aoulad Taher werkt in Slotermeer en ziet dat jongeren het moeilijk hebben. Waar jongeren eerst naar school gingen of andere dagbesteding hadden, hangen ze nu veel op straat. Sommigen hebben een negatief zelfbeeld, waardoor ze onzeker gedrag gaan vertonen. Samen met wethouder Simone Kukenheim bespreken we wat we kunnen doen om jongeren een steuntje in de rug te geven.

Levi van Dam is kwartiermaker bij Garage2020. Garage2020 zoekt samen met jongeren naar innovatieve alternatieven in de hulp voor jongeren. Hij deed zelf onderzoek naar waar jongeren tijdens staan in deze crisis. Debora Reesink is projectleider bij de MIND Young Academy. Zij verzorgen samen met ervaringsdeskundige jongeren lessen op middelbare scholen over mentale gezondheid. Debora en Levi bespreken welke hulp er al is en wat er mogelijk mist.

Als klap op de vuurpijl starten we tijdens het webinar de campagne ‘Op het eerste gezicht’. In deze online campagne vertellen Amsterdamse jongeren hoe het nou eigenlijk echt met hen gaat.

Het kan al helpen als je weet dat anderen ook hun struggles hebben. En dat je daar met iemand over kan praten. Of je er meer bewust van bent. En gelukkig is er veel beschikbaar om er zelf mee aan de slag te gaan via de speciale actiesite van Thrive Amsterdam met tips, hulplijnen en online cursussen.

Over Thrive Amsterdam

Thrive Amsterdam Mentaal Gezond is een startende sociale beweging door en voor alle Amsterdammers. Het raakt ons dat we een stijging zien van de vraag naar psychische hulp. Daarom hebben we als doel onze mentale gezondheid en veerkracht te bevorderen. We willen Amsterdammers en organisaties aan elkaar verbinden, zodat we van elkaar kunnen leren, elkaar inspireren en aanmoedigen.

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
In samenwerking met
Joline Rodermans
Moderator