Dichterbij, efficiënter, goedkoper: dat was de bedoeling toen jeugdzorg in 2015 naar de gemeenten verhuisden. In zes jaar tijd is jeugdzorg miljarden duurder geworden en staan praktisch alle gemeenten in de min. En terwijl er duizenden zorgaanbieders bijkwamen, krijgen kinderen die de hulp het hardst nodig hebben die met de grootste moeite. Wat is hier gebeurd? Follow the Money ging samen met tien regionale redacties op zoek naar antwoord. Dat doen we door het geld te volgen, want waar blijven al die miljarden dan? Vanavond delen we de antwoorden die we vonden op de jeugdzorgmarkt.
Over de sprekers
- Jan de Ridder is directeur van de Amsterdamse Rekenkamer. Vorig jaar deed de Rekenkamer onderzoek naar de bestedingen in de jeugdzorg in Amsterdam en Zaanstad. De conclusie in het kort: gemeenten hebben maar zeer beperkt inzicht in hun uitgaven.
- Bob Duindam is wethouder Jeugd bij de gemeente Oudewater. In die hoedanigheid zit hij tussen medebestuurders, de bewoners van zijn stad en de jeugdzorgaanbieders in. Hij is sinds 2014 betrokken bij de decentralisatie. Zijn gemeente leverde als een van de eerste de volledige data aan voor het onderzoek van Follow the Money.
- Mieke Krol is jeugdrechtadvocaat in Rotterdam. In die hoedanigheid staat zij ouders bij in de rechtszaal. In haar praktijk ziet zij vaak schrijnende verhalen voorbijkomen van ouders en hun kinderen. Hierin staat ze ouders voornamelijk bij in procedures met betrekking tot ondertoezichtstelling en uithuisplaatsingen.
- Wieteke Beernink is bestuurder van Accare. Deze stichting levert vooral kinder- en jeugdpsychiatrie in Noord- en Oost-Nederland. Net als veel andere grote stichtingen die voorzien in complexe zorg heeft Accare last gehad van de overgang van Rijk naar gemeenten.
- Margot Smolenaars is onderzoeksjournalist bij Follow the Money en onderzoeksleider van het project Jeugdzorg in het Rood. Samen met haar team legt zij bloot waar de jeugdzorggelden in Nederland naartoe gaan.