Het aantal woningen in de stad neemt toe, maar de stad breidt niet uit. In een tijd waarin we bouwen in de stad om de landschappen te sparen, zijn de randen van onze almaar verdichtende steden belangrijke ontwikkelingsgebieden. In de ontwerpstudie ‘Het stadsranden-lab’, een initiatief van BNA Onderzoek en ARCAM, zijn vijf multidisciplinaire ontwerpteams op zoek gegaan naar nieuwe typologieën voor de stadsranden, waarbij vijf Amsterdamse stadsranden als testcase dienen.

Op 20 november worden de resultaten van de studie gepresenteerd tijdens de ‘Dag van de Stadsrand’, die wordt uitgezonden vanuit Pakhuis de Zwijger. In een programma van vijf uur wordt de stadsrand als grens, pioniersgebied, kreukelzone, membraan en ontwerpopgave besproken. Het programma begint met keynotes door fotograaf en verhalenverteller Saskia Aukema, fotograaf Theo Baart en Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Daarna passeren de vijf ontwerpvisies van de deelnemende ontwerpteams onder de leiding van ANA architecten, UNStudio, Clubhaus architecten, Harvey Otten Architectuur en 26H de revue, en worden deze besproken door experts, collega-ontwerpers en mensen uit de stadsrand.

Tot slot wordt het bruggetje gemaakt naar de tentoonstelling EndLESS Amsterdam, waarin de visies voor de stadsranden en andere inspirerende projecten met betrekking tot circulaire stadsontwikkeling worden getoond, besproken en (virtueel) geopend door Winy Maas (MVRDV/Why Factory) en Marieke van Doorninck (wethouder Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid).

De ontwerpstudie is een gezamenlijk initiatief van BNA Onderzoek en ARCAM en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken, en de EFL-Stichting. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam en de Hogeschool Utrecht werken mee als kennispartners.