In deze exploratieve aflevering gaan stedenbouwers met elkaar in gesprek over de ziel van de buurt. Wat is de ziel of het DNA van een buurt? Hoe bepaal je dat? En welke methoden bestaan er voor stedenbouwers – zoals corporaties, ontwikkelaars en architecten – om hier rekening mee te houden als er gebouwd of ontwikkeld wordt? Daarover gaan we vanavond in gesprek.

Over de sprekers

Urbanist Wouter Pocornie doet onderzoek naar het DNA van de Bijlmer gedaan. Met zijn DNA project in onder andere de K-buurt voert hij gelaagd en genuanceerd onderzoek uit op een waaier aan thema’s naar wat precies het DNA is van een buurt en hoe we dit kunnen waarborgen.

Stadssocioloog Ivan Nio werkt op het snijvlak van stadssociologie, stedenbouw en ontwerp. Centraal in zijn werk staat de wisselwerking tussen de geplande en de geleefde stad. Al jaren lang onderzoekt hij hoe bewoners hun buurt ervaren en adviseert gemeenten, corporaties, architecten, ontwikkelaars en stedenbouwkundigen hierover. Hij is o.a. auteur van het boek ‘Nieuw West: Parkstad of Stadswijk’.

Imke Veltmeijer is gebiedsontwikkelaar bij woningcorporatie Eigen Haard. Ze maakt zich sterk om ook de sociaal-culturele context mee te nemen als er gebouwd wordt. Momenteel werkt ze aan de (her)ontwikkeling van de Dichtersbuurt (Amsterdam Nieuw-West) en het Hamerkwartier (Amsterdam -Noord). Hier is ze betrokken bij de Ongedeelde Wijk.

Architect Arna Mackic bouwt vanuit een ideaal: verbinding. In haar werk komt haar verleden tot uitdrukking: haar vlucht uit Bosnië-Herzogivina op 5-jarige leeftijd; Mackic weet hoe het voelt om buitengesloten te worden en hoe funest het is als mensen elkaar de rug toe keren. In 2017 won ze de Jonge Maaskantprijs en richtte Studio L A op waarmee ze maatschappelijke architectuur inzet om maatschappelijke kwesties en verhalen te onderzoeken. BNNVARA volgde haar 3 jaar en maakte de documentaire ‘Door de ogen van Arna’. Momenteel werkt ze aan projecten in Amsterdam Zuid-Oost en Rotterdam-Zuid.

Anneke Jongerius is placemaker bij ontwikkelaar AM. Voordat AM gaat bouwen, bepalen ze het DNA van de buurt in samenwerking met stakeholders uit de buurt zoals bewoners, stadmakers, ondernemers & professionals. Participatie, placemaking & placebranding zijn de kernactiviteiten.

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
In samenwerking met
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksOngedeeld Verbonden

In de snelgroeiende stad zien we de kloof tussen arm en rijk groeien. Niet alle Amsterdammers hebben dezelfde kansen. Een jaar van Covid-19 en Black Lives Matter protesten maakten dat nog eens extra duidelijk. Steeds meer mensen zijn afhankelijk van de voedselbank, gezondheidsverschillen tussen buurten zijn groot en nemen toe en huizenprijzen rijzen de pan uit. Ongedeeld Verbonden is een reeks over hoe we ongelijkheid in stad en samenleving tegengaan. Vanuit een integrale visie onderzoeken we hoe achterstanden ontstaan, wat de gevolgen zijn en bovenal wat we eraan kunnen doen om ongelijkheid tegen te gaan.