Stel je eens voor; je hebt jaren geen eigen huis gehad, maar bracht de nachten door in de opvang, op straat, bij vrienden op de bank of in je auto. En dan op een dag krijg je de sleutels van je eigen huis. Nu je weer een dak boven je hoofd hebt, heb je eindelijk de rust om onder begeleiding ook andere zaken in je leven aan te pakken, zoals schulden of een verslaving. Herstel begint met een huis. Dat is het uitgangspunt van Housing First. Vanavond gaan we in gesprek over de kracht en uitdagingen van Housing First. Want ondanks dat het een succesvolle methode is, brengt het ook een aantal dilemma’s met zich mee. Het vraagt namelijk om solidariteit van de buurt en kan de leefbaarheid onder druk zetten. Wat is Housing First precies? Wat is de kracht? En hoe gaan we met de uitdagingen om? Daarover gaan we vanavond in gesprek.

De afgelopen jaren zijn er via de Housing First methode circa 2000 dak- en thuisloze Amsterdammers met een zorgvraag en de juiste begeleiding aan een huis geholpen. Vanavond gaan we in gesprek met deelnemers van Housing First en betrokken professionals. We gaan o.a. dieper in op de methode en waarom het model achter Housing First succesvol is, maar ook op een aantal uitdagingen die de methode met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de lange wachttijden die er zijn voor sociale huur. Elke woning die naar Housing First gaat, gaat niet naar iemand die al langer op de wachtlijst staat. Of de spagaat waar zorgaanbieder en woningcorporatie zich in bevinden als er onverhoopt toch overlast plaatsvindt: je wilt zowel de belangen behartigen van de Housing First deelnemer, als van de andere huurders. Hoe ga je daar mee om? Vanavond gaan we in gesprek over de kracht en de uitdagingen van deze methode.

Over de sprekers

  • We gaan in gesprek over de waarde en betekenis van Housing First met Hans Seijmonsbergen & Habier Bekour, die wonen via Housing First. Wat is hun verhaal? En hoe is het om weer je eigen sleutel en huis te hebben?
  • Valerie Boogaard is teammanager Housing First en als expert betrokken bij het expertisecentrum Housing First bij HVO-Querido. Wat is Housing First precies? Wat zijn de kernprincipes van de methode? En waarom is het anders dan andere vormen van begeleid wonen?
  • Valerie Florentius is zorgcoördinator bij HVO-Querido. Hoe werkt de begeleiding van Housing First in de praktijk? Hoe wordt een bewoner bijvoorbeeld gekoppeld aan een begeleider? En hoe is de samenwerking met de woningcorporatie?
  • Bouchra Elghalbzouri is werkzaam voor een woningcorporatie, zij is teamleider Rechtmatig Wonen & Zorg bij Rochdale. Zodoende is zij nauw betrokken bij de praktijk van Housing First. Wat zijn haar ervaringen?
  • Melanie Schmit is voorzitter van Housing First NL (het landelijke kennisplatform) en programmamanager Housing First bij LIMOR (de Landelijke Instelling voor Maatschappelijke Ondersteuning en Rehabilitatie). Hoe ziet zij de toekomst van Housing First? Wat gebeurt er in de rest van Nederland op dit gebied? En hoe gaan we om met de uitdagingen, zoals solidariteit en leefbaarheid die onder druk kunnen komen te staan?
Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Moderator
De moderator van dit programma is
Natasja van den Berg
Moderator
Mediapartner
ProgrammareeksOngedeeld Verbonden

In de snelgroeiende stad zien we de kloof tussen arm en rijk groeien. Niet alle Amsterdammers hebben dezelfde kansen. Een jaar van Covid-19 en Black Lives Matter protesten maakten dat nog eens extra duidelijk. Steeds meer mensen zijn afhankelijk van de voedselbank, gezondheidsverschillen tussen buurten zijn groot en nemen toe en huizenprijzen rijzen de pan uit. Ongedeeld Verbonden is een reeks over hoe we ongelijkheid in stad en samenleving tegengaan. Vanuit een integrale visie onderzoeken we hoe achterstanden ontstaan, wat de gevolgen zijn en bovenal wat we eraan kunnen doen om ongelijkheid tegen te gaan.