Afgelopen jaar was een bewogen jaar. De coronacrisis zette het leven van veel mensen op zijn kop en raakte met name de mensen die het toch al moeilijk hadden. De kloof tussen arm en rijk werd nog groter. Men is blij dat het rampjaar 2020 eindelijk achter de rug is. Een nieuw jaar; nieuwe ronde, nieuwe kansen zou je zeggen. Maar zijn die kansen voor iedereen gelijk? In de nieuwe reeks Ongedeeld Verbonden, onderzoeken we hoe we ongelijkheid tegen kunnen gaan. In deze eerste aflevering beginnen we bij het begin. In hoeverre is de plek van je wieg nog bepalend voor je kansen in het leven? Hoeveel moeite kost het anno 2021 om van een dubbeltje een kwartje te worden?

Over de sprekers

In 2016 lieten Ester Gould & Sarah Sylbing met de documentairereeks Schuldig de werkelijkheid zien van mensen in geldnood. Wekelijks keken er een miljoen mensen naar deze serie. Nu zijn ze terug op tv met de wederom populaire documentairereeks Klassen, over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Kan school het verschil maken? Hoe belangrijk is de plek van je wieg? En wat is de kracht van film in het tegengaan van ongelijkheid?

Bastian Ravesteijn is verbonden aan de Erasmus School of Economics en is onderzoeksleider van het grootste en meest gedetailleerde onderzoek naar kansenongelijkheid in Nederland ooit. Voor dit onderzoek zijn de gegevens van 1 miljoen (!) dertigers in Nederland gebruikt. Je hebt de resultaten misschien al voorbij zien komen op de interactieve KansenKaart of in de Volkskrant, maar de eerste fase van het onderzoek laat zien dat opgroeien in een arme buurt later tienduizenden euro’s inkomen kan schelen. Nu zijn alleen de resultaten over inkomen nog beschikbaar, maar de komende maanden zullen nog veel meer uitkomsten op het gebied van onderwijs en gezondheid gepubliceerd worden.

Amma Asante is sinds 2019 voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR). De LCR zet zich als officieel gesprekspartner van de landelijke overheid dagelijks in om de positie van mensen met een uitkering, die in armoede leven of problematische schulden hebben te verbeteren. Amma studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna in de jeugdzorg en asielopvang en als adviseur sociaal domein bij adviesbureau BMC. Van 2016 tot 2017 was Asante woordvoerder Hoger Onderwijs namens de PvdA in de Tweede Kamer. Haar ideaal voor Nederland is een tolerante samenleving met gelijke kansen voor iedereen, vrij van discriminatie en uitsluiting.

Verder in de reeks Ongedeeld Verbonden

#2 – 21 jan – Tijdelijk te huur
#3 – 4 feb – Boekpresentatie: De radicaliseringsindustrie

Meer afleveringen volgen! Houd donderdagavonden 20:30u daarvoor in de gaten!

Dit programma gaat over
Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
ProgrammareeksOngedeeld Verbonden

In de snelgroeiende stad zien we de kloof tussen arm en rijk groeien. Niet alle Amsterdammers hebben dezelfde kansen. Een jaar van Covid-19 en Black Lives Matter protesten maakten dat nog eens extra duidelijk. Steeds meer mensen zijn afhankelijk van de voedselbank, gezondheidsverschillen tussen buurten zijn groot en nemen toe en huizenprijzen rijzen de pan uit. Ongedeeld Verbonden is een reeks over hoe we ongelijkheid in stad en samenleving tegengaan. Vanuit een integrale visie onderzoeken we hoe achterstanden ontstaan, wat de gevolgen zijn en bovenal wat we eraan kunnen doen om ongelijkheid tegen te gaan.