Ooit bood een huurhuis de bewoner bijna net zoveel zekerheid als een koopwoning. Die tijden zijn voorbij. Niet alleen rijzen de huurprijzen de pan uit, onderzoek van Investico en Vers Beton dat onlangs verscheen toont ook nog eens aan dat tijdelijke contracten op de particuliere huurmarkt geen uitzondering zijn. Hoe verbeteren we de onzekere positie van huurders op de woningmarkt?

Wat gaan we doen?

Bijna de helft van alle particuliere huurwoningen wordt aangeboden met een tijdelijk contract, waardoor huurders sneller op straat komen te staan en de huur vaker verhoogd kan worden. Dat blijkt uit onderzoek van Investico (platform voor onderzoeksjournalistiek) in samenwerking met Trouw, De Groene Amsterdammer en Vers Beton. Vanavond vertellen onderzoeksjournalisten Michelle Salomons (studeerde journalistiek in Utrecht en kunst en politiek aan Goldsmiths University in Londen. Eerder werkte ze als researcher voor televisie- en radioprogramma’s van de VPRO) en Felix Voogt (studeerde productie aan de Nederlandse Filmacademie en werkte op de afdeling Internationaal van het Nederlands Filmfonds) over hun onderzoek.

Met woningmarktexperts gaan we in gesprek over hoe we de positie van huurders op de woningmarkt kunnen verbeteren. Dat doen we met o.a.:

  • Carla Huisman (post doc TU Delft) is socioloog en gespecialiseerd in sociaal-ruimtelijke ongelijkheid. In 2020 promoveerde zij aan de Rijksuniversiteit Groningen met haar proefschrift Insecure Tenure. De conclusie? De positie van huurders in Nederland is de afgelopen jaren steeds onzekerder geworden en het ergste moet nog komen.
  • Maarten Wiedemeijer, senior beleidsadviseur bij de Woonbond (landelijke huurdersvereniging en belangenbehartiger van huurders en woningzoekenden) en betrokken bij de campagne Weg met de wooncrisis.
  • Laurens van de Noort is algemeen directeur Vastgoedbelang, de vereniging van particuliere verhuurders van woningen, kantoren, winkels en overig vastgoed.
  • Paul Smeulders zit in de Tweede Kamer voor Groen Links. Hij is woordvoerder wonen. Groen Links en de PvdA willen een wetswijziging om tijdelijke huurcontracten af te schaffen.

Verder in de reeks Ongedeeld Verbonden

#1 – 14 jan – Waar je wieg staat
#3 – 4 feb – Boekpresentatie: De radicaliseringsindustrie

Dit programma is ontwikkeld door
Joline Rodermans
Programmamaker Sociale Stad
De moderator van dit programma is
Bahram Sadeghi
Schrijver/ Moderator
ProgrammareeksOngedeeld Verbonden

In de snelgroeiende stad zien we de kloof tussen arm en rijk groeien. Niet alle Amsterdammers hebben dezelfde kansen. Een jaar van Covid-19 en Black Lives Matter protesten maakten dat nog eens extra duidelijk. Steeds meer mensen zijn afhankelijk van de voedselbank, gezondheidsverschillen tussen buurten zijn groot en nemen toe en huizenprijzen rijzen de pan uit. Ongedeeld Verbonden is een reeks over hoe we ongelijkheid in stad en samenleving tegengaan. Vanuit een integrale visie onderzoeken we hoe achterstanden ontstaan, wat de gevolgen zijn en bovenal wat we eraan kunnen doen om ongelijkheid tegen te gaan.