Miljoenen mensen zijn de afgelopen jaren rijker geworden simpelweg omdat ze een huis hebben gekocht dat in waarde is gestegen. Een waardestijging waar ze zelf – in de meeste gevallen – niks voor hebben gedaan. Zit je eenmaal in dit systeem, dan heb je geluk. Maar heb je nog geen koophuis en geen ouders die je een ton kunnen schenken? Probeer er dan nog maar eens tussen te komen in een stad als Amsterdam. De koopwoning is een ongelijkheidsmotor geworden. Hoe zit dat precies? Wat kunnen we eraan doen om deze ongelijkheid tegen te gaan? En hoe zorgen we ervoor dat ook jij weer betaalbaar kan wonen?
Over de sprekers
Vanavond gaan we in gesprek over hoe onze huidige (koop)woningmarkt ongelijkheid in de hand werkt, waarom de huidige politiek – van links tot rechts – niet met adequate oplossingen komt en hoe we deze ongelijkheid wél tegen kunnen gaan. Zodat ook jij fijn en betaalbaar kunt wonen. We gaan in gesprek met:
- Eeke van der Wal, een van de oprichters van platform ‘Plek om te wonen’. Eeke is hard bezig om jongeren te verenigen en aan experts te verbinden zodat zij een gezamenlijk geluid kunnen laten horen om de woningmarkt weer toegankelijk te maken. Hoe ziet de beweging eruit die ze aan het opzetten is? En wat zijn de ambities?
- Het lijkt er niet op dat het op korte termijn beter gaat worden: huizenprijzen stijgen de komende twee jaar waarschijnlijk veel harder dan gedacht, menen economen van de Rabobank. Hoe gaat de (koop)woningmarkt zich de komende jaren ontwikkelen? Nic Vrieselaar (senior econoom Rabobank) laat het ons zien.
- We blikken terug op het verleden. Waarom dromen mensen van een koophuis in plaats van een huurhuis? Hoe heeft de koopsector zich de afgelopen decennia eigenlijk ontwikkeld? En hoe is de ‘koopwoning een ongelijkheidsmotor’ geworden? Barend Wind (senior beleidsadviseur bij woningcorporatie De Key en universitair docent op de Rijksuniversiteit Groningen) doet hier onderzoek naar en legt het uit.
- De politiek zet nu in op ‘bouwen, bouwen, bouwen’, maar dit is niet de hele de oplossing volgens Dirk Bezemer, hoogleraar Economie van de Internationale Financiële Ontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. Om daadwerkelijk iets aan de ongelijkheid te doen, moet het belastingstelsel op de schop: land moet hoger belast worden. Hoe werkt dit? En waarom is dit wel een oplossing om wonen betaalbaarder te maken en ongelijkheid tegen te gaan?
- Waarom zet de politiek in op ‘bouwen, bouwen, bouwen’ als dit niet de oplossing is? Daarover gaan we in gesprek met Stéfanie Andre, universitair docent Bestuurskunde Radboud Universiteit. Ze schreef haar proefschrift over de relatie tussen eigen woningbezit en politiek gedrag.
Van de VVD tot de SP: iedereen wil in de aanloop naar de verkiezingen een eerlijkere woningmarkt. Alle partijen komen met dezelfde oplossing op de proppen: bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Maar daar lossen we de ongelijkheid op de woningmarkt niet mee op.
Minder koophuizen, meer huur. Bijna alle partijen willen een grotere rol van de overheid als het om wonen gaat. Zelfs de VVD. Is er na dertig jaar marktwerking een woonrevolutie op komst?
Meer dan de helft van alle woningen in Nederland is een koophuis. En dat heeft grote gevolgen voor onze politieke voorkeuren. Want wie een huis bezit, is minder snel voor herverdeling van de welvaart.