Nederland voert al jaren een actief mengbeleid door wijken met veel sociale huurwoningen diverser te maken. Dit wordt nagestreefd door midden & hoge segment huur en koopwoningen toe te voegen. En met succes, oude achterstandswijken worden hot. Woningen en straten worden opgeknapt door de toestroming van economisch kapitaal en nieuwe bedrijvigheid ontpopt zich razendsnel. Echter, de huidige bewoners voelen zich door de sterk stijgende woningprijzen en snel veranderende leefomgeving uitgesloten van deze opwaardering. Ze ervaren een verlies van de ziel van de wijk of worden zelf verdrongen. Wat zijn exact de effecten van gentrificatie? En op welke manier zijn de nadelige effecten te verzachten? Tijdens deze tweedelige serie gaan we hierover in gesprek.
Onlangs gaf Minister Van Veldhoven aan dat een betere mix van bewoners in achterstandswijken noodzakelijk is om de leefbaarheid te verbeteren. Dit mixen moet echter met grote zorg gebeuren om te bereiken dat ook de huidige bewoners en ondernemers van de wijk profiteren.
Tijdens deze tweede editie blikken we kort terug op de effecten van gentrification en gaan we op zoek naar oplossingen om de nadelige effecten van gentrification te verzachten.
- De Kolenkitbuurt in Amsterdam stond bekend als één van de slechtste wijken in Nederland. Verschillende ingrepen zijn ingezet om de wijk op te waarderen waaronder het nieuwbouw project Rhapsody, waarbij buurtbewoners actief werden betrokken. Architect van Rhapsody Bart Mispelblom Beyer vertelt ons meer.
- Fouad Lakbir is verhalenverteller, oprichter van Shokkin’ Group Netherlands en actief als beheerder en wijkverbinder bij Rhapsody. Met hem gaan we in gesprek over hoe hij de Kolenkitbuurt heeft zien veranderen en zijn rol als buurtverbinder.
- Chantal Robbe is senior adviseur gebiedsontwikkeling bij Stadskwadraat en vertelt meer over het begrip Gentlyfication als combinatie van een inclusieve stad en gebiedseconomie. Wat houdt dit precies in en hoe kunnen we de theorie in de praktijk brengen?
- Thomas van Leeuwen is partner bij ontwerp- en ontwikkelbureau D/Dock. Hij vertelt ons meer over het concept Impact Development. Hoe kan de vastgoedsector bijdragen aan een verschuiving naar een sociaal duurzame samenleving?
Rotterdam doet er alles aan om hoger opgeleiden oude volksbuurten binnen te loodsen. Oorspronkelijke wijkbewoners zien hun buurten daardoor snel veranderen. Met gerichte keuzes kan de stad die pijn verzachten, stellen Wenda Doff en Mariska van der Sluis.
Positive and Negative Effects of Gentrification.
‘You are not stuck in traffic, you ARE traffic.’ Deze leuke quote is voor filerijders die de file beschouwen als onheil dat hen overkomt, maar niet beseffen dat zijzelf dat onheil mede vormgeven. Steeds vaker kijk ik op dezelfde wijze naar het gentrificatiedebat. >>>>
Gentrifier, interloper, developer: A new breed of builders is attempting to reclaim the “D” word and make development a little kinder and friendlier.
Om arme wijken een impuls te geven, worden in steden steeds vaker sociale huurwoningen gesloopt. Ervoor in de plaats komen dan duurdere woningen. Dat trekt mensen met meer geld aan en dat is goed voor de wijk, redeneren stadsbesturen. Gentrificatie wordt het genoemd. Het heeft gevolgen voor de sociale huurders die er wonen. Want wat moeten zij dan?
Woningcorporatiekoepel Aedes bracht afgelopen week een rapport uit waaruit bleek dat zwakke wijken in Nederland steeds zwakker worden. Armoede neemt toe, de leefbaarheid holt achteruit en bewoners voelen zich onveiliger. De term achterstandswijken kwam weer terug en sommige media hebben het al over toekomstige getto’s.
Journalist Hicham Sabir verhuisde van San Francisco naar Amsterdam en ziet veel parallellen. Hij vreest voor spanningen tussen de ‘echte Amsterdammers’ en de buitenlandse nieuwkomers.