Je vindt sneller een naald in een hooiberg dan een goede jongerenwoning. Kleine kamers met torenhoge huren, tijdelijke contracten en schurkachtige huisbazen zijn meer regel dan uitzondering. En kopen? Dat is voor steeds meer jongeren niets meer dan een droom uit het verleden. Daarom organiseren ASVA, !WOON, FNV Young & United en Pakhuis de Zwijger ‘de Woontop’. De Woontop is een evenement over huisvesting, voor en door jongeren. Hier worden deze problemen in kaart gebracht door experts, voelen jongeren bestuurders aan de tand en komen sprekers aan het woord die op creatieve en eigenzinnige manier de woningmarkt proberen te veranderen. Met behulp van talks, een informatiemarkt en workshops duiken we samen dit onderwerp in. Wil jij meer leren over jouw rechten als huurder? Wil je alternatieven horen om wonen eerlijker en betaalbaarder te maken? En wil je je mening delen over jouw toekomst in Amsterdam? Kom dan naar de Woontop!
Op de informatiemarkt krijg je tips om je woonkansen te verbeteren, check je jouw huurrechten, speeddate je met woningcoörperaties en leer hoe jij je kunt inzetten voor betere huisvesting.
De markt sluit even tussen 19.30 en 20.30 uur tijdens het hoofdprogramma.
In het plenaire programma in de Grote Zaal word je geïnspireerd door verschillende sprekers die zich hard maken voor een beter woonklimaat en krijg je de kans om in gesprek te gaan met de wethouder Volkshuisvesting, Zita Pels, over de nieuwe aanpak tegen de wooncrisis. Zin om het heft in eigen handen te nemen? Blijf dan zitten voor het volgende programmaonderdeel over alternatieve manieren waarop jongeren een woning hebben bemachtigd.
Woon een workshop bij!
20:45 – 21:20 Workshop 1: Spoedcursus Wooncoöperatie: huren van jezelf.
21:20 – 22:00 Workshop 2: de Huurrechten Pubquiz
De informatiemarkt (vanaf 18.30 uur, 2e verdieping)
Struin onze markt af voor meer ondersteuning op de daadwerkelijke woningmarkt. Zo kan je langs de Huurcontract-check-balie van !WOON & ASVA voor juridisch advies.
Verder kan je op speeddate met wooncoöperatie de Bonte Hulst. Een wooncoöperatie is een vereniging die mensen autonoom kunnen opzetten om huisvesting te creëren zonder winstoogmerk waarvan ze samen eigenaar zijn.
Of praat met organisaties die zich inzetten voor betere huisvesting en buurten. Zo maak je kennis met Academie van de Stad, die zich inzetten voor de leefbaarheid van de directe leefomgeving van studenten. Of ontmoet Bond Precaire Woonvormen (BPW), een vereniging die strijdt voor het recht op wonen en de stad. Dit doen ze door op te komen voor de woonrechten van mensen die tijdelijk, onzeker of te duur wonen.
Het programma (vanaf 19.30 uur, Grote Zaal)
We gaan in gesprek met Zita Pels, de Amsterdamse wethouder van o.a. Volkshuisvesting. Op 13 februari heeft ze de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting (AAV) gepresenteerd, een aanpak die tracht voor 2040 de wooncrisis op te lossen. We gaan in op de stand van zaken en hoe jongeren hierin vertegenwoordigd worden. Daarnaast bespreken we met haar hoe zij zich inzet voor jongeren. Naast de wethouder zijn ook Karin Verdooren (Algemeen Directeur woningcorporatie Lieven de Key) en Reinier Bunnik (Operations Director bij Greystar/OurDomain) aanwezig voor de vragen van jongeren.
Zij gaan in gesprek met:
-
Bor van Zeeland is bestuurslid Huisvesting van ASVA. De ASVA Studentenvakbond is de grootste studentenbelangenbehartiger van Amsterdam en komt op voor alle 100.000 Amsterdamse studenten. Al jaren probeert ASVA in samenwerking met de gemeente, corporaties en onderwijsinstellingen het tekort aan woningen voor studenten terug te dringen.
-
Vera Andriessen is bestuurslid bij FNV Young & United, de jonge tak van dé vakbond van Nederland. De organisatie maakt zich hard voor de belangen van o.a. studenten, scholieren en starters op de arbeidsmarkt.
- Paula Smith is bewoner van een startblok waar starters en statushouders samenwonen in een community en doet ook onderzoek naar en geef les over community building en over intersectioneel denken en handelen.
- Wouter van der Meij is panellid van het jongerenpanel op wonen (voormalig UPLIFT-panel) waarin jongeren over de toekomst van hun huisvesting in gesprek gaan en zo invloed op het beleid uit te oefenen.
Vervolgens is aan jou de kans om zelf je vragen te stellen aan de wethouder. Wat vind jij van de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting? Worden jongeren hierin goed gerepresenteerd?
Je kunt blijven zitten voor het muzikale intermezzo van Jan Modaal, schrijver van Punk Smartlappen. Zijn debuut “Wil je dood ofzo?” is uitgekomen in 2020. In vier snijdende, scheurende stukken zet Jan zijn visie op de wereld uiteen.
Na het optreden begint het programmaonderdeel ‘Kan het ook anders?’ waar we in gesprek gaan met Igor Daamen, Bibiëlle Altink en Fatimzahra Baba over hun initiatieven die laten zien dat er manieren zijn om zelf het heft in eigen handen te nemen in de zoektocht naar betaalbaar en leefbaar wonen.
Workshops (vanaf 20.45 uur, 2e verdieping)
Hierna kan je ervoor kiezen voor Workshop 1: ‘Spoedcursus Wooncoöperatie: huren van jezelf’ gegeven door Freddie Aldershoff (adviseur Wooncoöperatie bij Stichting !Woon). Door het actieplan wooncoöperaties van de gemeente Amsterdam kunnen Amsterdammers een eigen wooncoöperatie opzetten in de stad. Zo bouw je met je eigen groep een pand waar je je eigen woning huurt. Hoe werkt dat precies en waarom zou je dat willen? In deze spoedcursus krijg je alvast de eerste tips om je op weg te helpen.
Na het programma in de Grote Zaal en Workshop 1 is er de mogelijkheid om de Huurrechten Pubquiz te volgen van Hanna Smit (consulent Jongerenhuisvesting bij Stichting !Woon). Hoe hoog mag je huurprijs eigenlijk zijn? Hoe vind je het snelst een woning? En op welke manier kun je het beste je verhuurder aanspreken op alweer een lekkend plafond? Weet jij het antwoord op deze vragen, of wil je dat juist allemaal te weten komen? Wees dan welkom bij de super spannende, interactieve, informatieve Huurrechten Pubquiz! Misschien ga je er zelfs wel met de prijs vandoor. Zie je daar!
Bijna de helft (42%) van de jongeren geeft aan dat de wooncrisis zorgt voor mentale druk. Dit blijkt uit een opiniepanel van Eenvandaag (externe link). Ook de Woonbond ontvangt veel meldingen hierover en wil onder meer dat de politiek besluit te kappen met tijdelijke huurcontracten.
Koopwoningen zijn in geen twintig jaar zo duur geweest als nu. Vooral voor jongvolwassenen is een eigen huis een onbereikbare droom geworden, ziet stadsgeograaf Cody Hochstenbach. Hoe is het zover gekomen – en wat moet er veranderen?
Fiscaal ingrijpen in de woningmarkt zet meer zoden aan de dijk dan ‘bouwen, bouwen, bouwen’, schrijven Hans de Geus en Jasper du Pont. De woningbezitter moet inleveren.