Wonen wordt in heel Nederland duurder, vooral binnen de grote steden wordt de woningmarkt hierdoor steeds ontoegankelijker. Zo komt de leefbaarheid in gedrang en moeten mensen steeds verder buiten de stad op zoek naar een woning. Veel mensen wijzen naar beleggers en speculanten, maar is dit wel het hele probleem? Waarom stijgen de prijzen nu echt? Wat is de rol van de erfpacht, grondprijs, hypotheekrente en ons huursystematiek? Bouwen we voldoende nieuwe woningen en hebben we nog voldoende grip op de woningmarkt? Kortom past de huidige woningmarkt nog bij de woonvraag van vandaag?

Dit programma is zowel fysiek als live online te volgen. Kies bij jouw reservering tussen een fysieke plek in de zaal of een online livecast reservering.

Op 12 september 2021 trekken duizenden mensen de straat op om mee te doen aan het #Woonprotest. De reden is de groeiende onvrede van bewoners over het beleid op de woningmarkt. De afgelopen jaren is deze woningmarkt zo complex geworden, dat weinig mensen nog begrijpen waar de oorzaak van het probleem ligt. Want waarom stijgen de prijzen nu echt?

Tijdens dit programma gaan we kijken naar de mechanismen achter de woningmarkt. Hoe stijgen de prijzen op de woningmarkt? Welke financiele en sociale veranderingen hebben de woningmarkt van nu gevormd? En hoe zorgen we ervoor dat de woningmarkt meer toegankelijk wordt?

DossierRuimte! Ruimte! Ruimte!
Leefbaar
Dit programma is ontwikkeld door
Bas de Zwart
Programmamaker
Partners
De moderator van dit programma is
Servaz van Berkum
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksRuimte! Ruimte! Ruimte!

Dit decennium barst in ons land de strijd om de ruimte los. Hebben we voldoende ruimte voor de één miljoen geplande woningen? Voor klimaatadaptatie, voor de opwekking van duurzame energie, voor landbouw en natuur, voor de circulaire industrie? En voor de bereikbaarheid van onze steden, voor nieuwe logistieke hubs, voor snelfietspaden en voor spelende kinderen? Hoe houden we onze leefomgeving prettig, veilig en gezond en welk plan heeft straks prioriteit bij ruimtegebrek? In de programmaserie Ruimte, Ruimte, Ruimte!!! gaan wij op zoek naar hoe de toekomstige inrichting van stad en land de komende jaren gaat vorm krijgen; naar nieuwe ideeën voor het (her)ontwerp van onze schaarse ruimte.