Over een ding lijkt iedereen het eens, het volgende kabinet heeft straks een minister van ruimte. Over welke taakomschrijving deze minister straks meekrijgt is daarentegen geen overeenstemming. Richt de minister zich straks op de verdere verstedelijking, op woningbouw, op het behoud van natuur en herstel van ecologie, op de voedselproductie, op klimaatverandering of op de bereikbaarheid van ons land? Wordt dit ministerie een super departement met vergaande bevoegdheden of wordt het een stempel- en coördinatiemachine? Samen Jacqueline Cramer, Wouter Veldhuis, Evelien de Olde en David Hamers gaan wij op zoek naar de ideale taakopvatting voor de nieuwe minister van Ruimte.
Samen met de spreken gaan we op zoek naar waar het ministerie van Ruimte zich straks op moet richten. Hoe nuttig en nodig is rijks-regio op ruimtelijke ordening en welke adviezen kunnen we de nieuwe minister meegeven?
Tien jaar nadat het Rijk de ruimtelijke ordening van Nederland grotendeels uit handen heeft gegeven, wil een grote meerderheid in de politiek dat de centrale overheid de regie terugpakt. Elf van de vijftien partijen in de Tweede Kamer willen dat er weer een minister komt die beslist over de inrichting van Nederland. Samen zijn zij goed voor 111 van de 150 kamerzetels (74 procent).
Columnist Wouter Veldhuis, onlangs aangetreden als Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving, ziet de Toeslagenaffaire als een belangrijke les voor het ruimtelijke domein. Er is sturing nodig die samenwerking boven concurrentie stelt. “Het wordt hoog tijd dat de Rijksoverheid haar publieke verantwoordelijkheid terugpakt.”
"Introducing The Netherlands" is part of a series originally designed as "Know your Allies", and finally titled "the Atlantic Community Series".
Its objectives were to familiarize public opinion in each of the member country with the other Alliance members and to emphasize the national contributions to Western culture and political traditions, economic reconstruction and allied defense in the framework of NATO.