Wonen was hét thema van de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar. Het draaide om betaalbaar, duurzaam én goed wonen voor iedereen. Er ligt een ambitieus coalitieakkoord met oplossingen voor de wooncrisis en dat getuigt van een warm hart voor wie het financieel moeilijk heeft. Maar de wereld lijkt vandaag de dag in brand te staan. Denk aan de oorlog in Oekraïne, de energie- en klimaatcrisis, inflatie die de pan uit rijst en stijgende energieprijzen. Tegelijkertijd moeten er 7.500 woningen per jaar bijkomen in Amsterdam, is de bestaande woningvoorraad aan verduurzaming en renovatie toe en moeten we buurten op lange termijn blijven versterken. Hoe combineren al deze ambities? Is dit nog wel haalbaar tegen dit decor? In dit programma gaan we in gesprek over hoe gemeente, corporaties, ontwikkelaars en bewoners dit gezamenlijk oppakken.
Tijdens het programma focussen we ons op een aantal dilemma’s en complexe vraagstukken die aan het oppervlak komen bij het oplossen van de wooncrisis.
Wethouder Zita Pels (Duurzaamheid, energietransitie, volkshuisvesting, dierenwelzijn, voedsel en afval) licht een aantal van de ambities uit het Amsterdamse coalitieakkoord toe met betrekking tot de woonagenda.
Vervolgens bespreken we een aantal van de aanstaande uitdagingen met de wethouder, Eric Nagengast (Directeur vastgoed bij Rochdale) en Anne Wilbers (Bestuurder Stadgenoot) vanuit de woningcorporaties en Peter Heuvelink (Directeur AM Noordwest) die het perspectief van de ontwikkelaar vertegenwoordigt. Hoe blijven we bijbouwen als de bestaande woningvoorraad dringend toe is aan onderhoud en verduurzaming? Hoe voorkomen we dat bij het oplossen van de huidige wooncrisis we de lange termijn uit het oog verliezen? Moeten we niet gewoon kleiner gaan wonen om alle Amsterdammers te huisvesten?
Om een kritische blik te werpen op wat er besproken wordt, schuiven Mike Brantjes (Community organiser Hart voor de K-buurt), Pelin Zenginoglu (Deelnemer jongerenpanel UPLIFT) en Gert Jan Bakker (Consulent bij Stichting !WOON) aan als reflectiepanel. Zij geven hun visie omtrent democratisering van woningbouw, vertegenwoordiging van jongeren en de rechten van huurders.
Maar bovenal zoeken we naar nieuwe ideeën en oplossingen met het publiek. Dus meld je aan en praat mee!
7.500 woningen nieuwbouwwoningen erbij, versnelde verduurzaming van de bestaande woningvoorraad en het versterken van buurten. Zo maar een aantal ambities van het nieuwe Amsterdamse college. Maar hoe haalbaar zijn die in deze tijden van crises? In Pakhuis de Zwijger werd op 13 september gesproken hoe en wat gemeente, corporaties, ontwikkelaars en bewoners gezamenlijk zouden moeten en kunnen oppakken.
PvdA, GroenLinks en D66 hebben 25 mei het nieuwe coalitieakkoord voor Amsterdam gepresenteerd. Die bevat een ambitieuze agenda voor gelijke kansen, duurzaamheid en groei van de stad, maar is ook doortrokken van de slechte financiële vooruitzichten en onzekere internationale politieke ontwikkelingen. >>
De helft van alle woningzoekenden in Nederland wil in Amsterdam wonen. Om aan de vraag te voldoen, komt de stad ruim 175.000 woningen tekort. Hoe kan dit probleem worden aangepakt?
Amsterdam komt in 2030 zo’n 10.000 tot 15.000 woningen tekort voor kwetsbare groepen. Vooral mensen in de daklozenopvang hebben het zwaar. Wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) zegt ‘pijnlijke keuzes’ te moeten maken om de kwetsbare groep te verkleinen.
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Amsterdam meer dan vierduizend woningen in aanbouw genomen, zo heeft wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling de gemeenteraad laten weten. In het tweede kwartaal van 2022 begon de bouw van 2.756 woningen. Veel meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar; toen werden slechts 1.262 woningen in aanbouw genomen. >>