Let op: dit programma begint om 20:30u.
Denken in oplossingen
Net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen en de landelijke verkiezingen, vindt het grote woondebat anders plaats dan de meeste debatten. In een voorbereidende sessie wordt de lijsttrekkers gevraagd oplossingen te bedenken voor de grote vraagstukken op gebied van wonen. Deze uitkomsten presenteren zij tijdens het debat. Hierop reageren de andere partijen en ook het publiek kan hierop reageren. Zowel de mensen in de zaal als thuis.
We gaan vanavond over de volgende 3 vraagstukken in gesprek:
- Verduurzaming – Amsterdamse woningen moeten verduurzamen. Hoe zorgen we dat dit zo snel mogelijk gebeurt en dat de kosten niet worden afgewenteld op de bewoners van sociale huurwoningen?
- Wooncrisis – Hoe zorgen de Amsterdamse partijen voor meer betaalbare woningen in Amsterdam?
- Sterke buurten – Hoe zorgen wij ervoor dat de woonomgeving bijdraagt aan gelijke kansen?
Amsterdam: vier jaar links bestuur op de weegschaal. Voor het Amsterdamse college nadert het einde van de bestuursperiode 2018-2022. Een goed moment om eens terug te kijken op de forse bouwambities. Oude projectbesluiten werken lang door. En bouwen van dure woningen lukt een stuk beter dan het bouwen van betaalbare. Per saldo is het aantal sociale huurwoningen na jaren van daling na vier jaar 'kneiterlinks' bestuur nog altijd niet toegenomen. >>
Corporaties nemen recordaantallen nieuwe huizen in aanbouw, maar door verkoop, liberalisatie en sloop van sociale huurwoningen daalde het aantal betaalbare huurwoningen toch – tegen alle afspraken in.
Om starters te beschermen mogen koophuizen tot 512.000 euro straks niet meer worden gekocht om te worden verhuurd. De gemeente Amsterdam wil er zo voor zorgen dat woningzoekenden minder vaak worden afgetroefd door commerciële beleggers.