© H.H. van den Ham
Het aantal daklozen neemt de afgelopen jaren sterk toe, sinds 2009 is het aantal dak- en thuislozen meer dan verdubbeld. Naar schatting is 11% van de daklozen vrouw, dit gaat om 4.290 vrouwen. De media besteden weinig aandacht aan deze groep. Als er over daklozen wordt gesproken of geschreven gaat het veelal over mannen. Hoe is het om als vrouw in Amsterdam dak- of thuisloos te zijn? Lopen vrouwen tegen andere problemen aan dan mannen? Op deze avond staan de ervaringen van deze vrouwen centraal. We onderzoeken hoe we als stad het leven van dak- en thuisloze vrouwen waardiger kunnen maken en de hulp meer op vrouwen kunnen toespitsen.
Met in dit programma onder anderen
Wat gaan we doen?
We beginnen de avond met een situatieschets. Hoe is het om als vrouw in Amsterdam dak -en thuisloos te zijn? Daarna zoomen we een stukje uit: hoe ziet de situatie er eigenlijk uit? Hoe heeft dak -en thuisloosheid zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Wat voor opvang en hulp is er in Amsterdam voor vrouwen?
- Ervaringsdeskundigen Louise Springer en Sonja Groot Obbink vertellen hun verhaal.
- PhD kandidaat Jante Schmidt vertelt over haar onderzoek naar hoe mensen met meervoudige problematiek zich behandeld voelen in hulpverlening. Wanneer voelen zij zich gezien en waardig behandeld?
Vervolgens gaan we in gesprek. Wat zijn de problemen waar dak- en thuisloze vrouwen in de hulpverlening tegenaanlopen? Waar lopen de hulpverleners zelf tegenaan? Daarna verkennen we waar oplossingen liggen. Hoe kunnen we hulpverlening beter inrichten voor de behoeftes van deze groep vrouwen?
- Kathleen Denkers is locatiemanager bij inloophuizen van de Regenbooggroep. Wat voor hulp bieden de inloophuizen aan vrouwen?
- Tara Jane Thomas is teamleider bij de Rosaburgh. In deze locatie van het Leger des Heils, wonen vrouwen met een verleden in dakloosheid en/of een verslaving of een psychiatrische stoornis, of die hier nog steeds mee kampen.
- Jolanda Vader is manager primair proces bij de Blijf Groep. Daarnaast houdt zij zich bezig met samenwerking met andere hulporganisaties, voor een meer integrale aanpak van huiselijk geweld.
- Hanna Wapenaar zet zich als straatpastoor in om dak- en thuislozen te ondersteunen en een luisterend oor te bieden. Daarnaast organiseert Hanna groepsactiviteiten, waaronder een vrouwengroep.
Lees meer
Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsman Margrite Kalverboer vragen premier Rutte de huidige daklozenwetgeving en toelatingseisen per direct te versoepelen. Het aantal dak- en thuislozen is de afgelopen tien jaar verdubbeld.>>
Jörgens Raymann stelt jouw vragen aan de experts. Te gast: Clemens Blaas (voorzitter Raad van Bestuur van HvO Querido en bestuurslid van de Federatie Opvang Nederland) en
Kathleen Denkers (Locatie Manager De Regenboog Groep).>>
Maar liefst 39.000 mensen zwerven nu op straat. Dat is meer dan twee keer zo veel als in 2009. Staatssecretaris Blokhuis zegt zich te zijn ‘rotgeschrokken’. Toch is dit al jaren aan de gang. En we weten ook al heel lang wat de oplossing is: investeren. Sterker nog, wie investeert in daklozen verdient zijn geld dubbel terug.>>
Veel mensen geven rond de kerstdagen daklozen extra aandacht. Straatpastor Hanna Wapenaar vraagt zich in dit opiniestuk af of dat voortkomt uit een misplaatste uitleg van de kerstgedachte.>>
‘Economische’ daklozen vallen tussen wal en schip. Daklozen zonder psychiatrische of verslavingsproblematiek krijgen het stempel ‘zelfredzaam’ opgeplakt, om te maskeren dat er in Nederland te weinig opvangplekken en betaalbare woningen zijn.