




Over de sprekers
Josien Paulides is directeur bestuurder bij Museum Catherijneconvent en voorzitter van de Werkgroep Ethisch Fondsenwerven van de Museumvereniging. Deze werkgroep stelt een richtlijn op die ethiek en financiële belangen helpt afwegen, en ontwikkelt een format voor individuele instellingen om te gebruiken bij het opstellen van eigen beleid. Een richtlijn die collectieve houvast biedt, maar ook ruimte voor individuele afwegingen van musea.
Anneke Wensing is bestuurslid bij Fossil Free Culture. Dit is een collectief van kunstenaars, activisten en onderzoekers dat werkt op het snijvlak van kunst en klimaatactivisme. Hun doel is om een einde te maken aan olie- en gassponsoring van publieke culturele instellingen in nederland en, in bredere zin, om de maatschappelijke legitimiteit van de fossiele industrie kritisch te ondermijnen.
Evert van Os is algemeen directeur van Singer Laren, museum en theater met een sterke culturele en maatschappelijke betrokkenheid. Met zijn achtergrond in zowel de culturele als commerciële sector is hij goed bekend met de balans tussen ondernemerschap en ethiek en bevraagt hij de definitie van ‘fout’ geld – geld afkomstig van verdachte of criminele bron – en werpt hij de vraag op of het aan musea is om die definitie op te rekken.
Chris Julien is al jaren actief bij Extinction Rebellion en promoveert momenteel als wetenschapsfilosoof aan het instituut voor cultuurwetenschappelijk onderzoek van Universiteit Utrecht. In zijn recent verschenen boek Alledaags Activisme en in een opiniestuk in Trouw pleitte hij voor begrip voor de soepgooiers van Just Stop Oil. Kunst is volgens hem geen mikpunt, maar een medium.
Maarten Vanden Eynde is een Belgisch kunstenaar wiens werk zich bevindt op het snijvlak van kunst, wetenschap en ecologie. Zijn praktijk richt zich op de impact van menselijke activiteiten op de planeet, met bijzondere aandacht voor het Antropoceen en de sporen die onze beschaving achterlaat. Via langlopende onderzoeksprojecten zoals Plastic Reef en Triangular Trade onderzoekt hij de circulatie van materialen, koloniale erfenissen en toekomstscenario’s. Hij promoveerde recent van de Universiteit van Bergen in Noorwegen voor zijn onderzoeksproject Ars Memoriae, The Art to Remember.
De werkgroep Ethisch Fondsenwerven stelt een richtlijn op die ethiek en financiële belangen helpt afwegen, en ontwikkelt een format voor individuele instellingen om te gebruiken bij het opstellen van eigen beleid. Een richtlijn die collectieve houvast biedt, maar ook ruimte voor individuele afwegingen van musea.
Podia, theaters en musea verdienen steeds meer met ticketverkoop en horeca, maar lang niet genoeg om de inflatie en de teruglopende inkomsten elders te compenseren. ‘Het is moeilijk bedrijven aan je te binden.’
Een Vermeer of Van Gogh bedreigen: dat wekt hevige emoties. Maar precies díe emoties heeft de klimaatcrisis nu nodig, vindt Chris Julien, actief bij Extinction Rebellion.
Bedrijfssponsoring in de kunstwereld ligt in tijden van klimaatverandering onder een vergrootglas. Activisten eisen een breuk tussen het Rijksmuseum en ING, Eye Filmmuseum zei onlangs KLM vaarwel. Kan de kunstsector de financiering van ‘vervuilende’ sponsoren missen? En wil ze dat ook?
Het Rijksmuseum in Amsterdam is vandaag een stuk leger dan normaal vanwege een protestactie van Extinction Rebellion (XR). De actiegroep had vooraf veel toegangskaarten gereserveerd, maar niet opgehaald. Daardoor is het stil in het museum.
De actiegroep Fossil Free Culture wil museumbezoekers erop wijzen dat het Groninger Museum wordt gesponsord door de aardgasindustrie, die verantwoordelijk is voor aardbevingen in de regio en die bijdraagt aan de klimaatcrisis. De ‘vriendschap’ tussen het museum en de fossiele industrie moet stoppen, legt Daniela Paes Leão van Fossil Free Culture uit.