Welkom bij de 12e editie van de Diaspora Dialogen, waar we diepgaand in gesprek gaan met de Armeens-Nederlandse gemeenschap over de genuanceerde aspecten van de Armeense identiteit en cultuur. We staan stil bij de veerkracht en weerbaarheid van de gemeenschap en de manier waarop de Armeense identiteit en het collectieve erfgoed zijn behouden en ontwikkeld, ondanks de Armeense genocide. De rol van de Armeense Kerk zal ook ter sprake komen, als een belangrijke pijler in het behoud van het culturele en spirituele leven. Bovendien reflecteren we op de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende generaties Armeense Nederlanders en hun unieke ervaringen en verbindingen met Armenië.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Meer over de sprekers

Armine Melkoemjan helpt mensen om na een burn-out of stressvolle periode hun leven weer in eigen handen te nemen. Oorspronkelijk komt Armine uit Armenië, en haar eigen reis heeft laten zien hoe krachtig het is om zelf de regie te pakken. Armine’s missie? Jou laten ervaren dat je altijd een keuze hebt en een leven kunt creëren dat écht bij je past. Ongeacht waar je vandaan komt, wat je achtergrond is, wat je mee hebt gemaakt en hoe je gevormd bent.

Talin Yakob werkt als kinder- en jeugdpsycholoog met kinderen en jongvolwassenen (6-18 jaar), waaronder jongeren met ADHD, autisme en trauma’s. Ondanks dat ze geen Armeens sprak, voelde ze een diep verlangen om haar wortels te verkennen. Ze besloot vrijwilligerswerk te doen via Birthright Armenia, waar ze als eerste Armeense Nederlander aan deelnam.

Ilda Simonian is een bewaarder van de Armeense muzikale traditie en begon haar zangcarrière in Istanbul, waar ze optrad met diverse koren in Europa. Na haar conservatoriumstudie en werk bij het Turkse Radio en Televisie Koor verhuist ze in 1991 naar Nederland, waar ze zich inzet voor de promotie van Armeense muziek. Ze geeft concerten, werkt samen met diverse culturele organisaties en richt in 2023 Stichting GRUNG op om Armeense muziek en cultuur breder toegankelijk te maken. In 2022 brengt ze het album Heritage uit, dat ze in 2024 in Istanbul uitvoert met steun van het Nederlandse Consulaat.

Grigor Ayvazyan is een diaken in de Armeens Apostolische kerk Surp Hoki, in Amsterdam. Hij is opgegroeid in Nederland en heeft gestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft. De wortels van zijn Armeense identiteit heeft hij van huis uit meegekregen maar verdiepte zich afgelopen jaren door de Armeense kerk in het christendom, de Armeense geschiedenis, cultuur, muziek en gemeenschap. In de toekomst probeert hij Armeniërs te verbinden met God en elkaar, en het rijkdom aan Armeens erfgoed actueel te maken binnen de gemeenschap.

ProgrammareeksDiaspora Dialogen

Een platform voor gesprekken met ondervertegenwoordigde diaspora's binnen Amsterdam en Nederland.