In 2025 reikt Arcam voor de 18e keer de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) uit aan de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. De prijs is een belangrijke graadmeter van wat er wordt opgeleverd in Amsterdam, wat er speelt in de bouwsector, hoe beleid een fysieke uitwerking krijgt in architectuur en hoe ontwerpers en opdrachtgevers daarmee omgaan. In aanloop naar de uitreiking op 11 juni spreken we tijdens drie programma’s in Pakhuis de Zwijger met de architecten, opdrachtgevers en juryleden van de AAP 2025. De tien nominaties zijn thematisch verdeeld over drie avonden.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken in onze zaal. Het programma is wel later online terug te kijken via dezwijger.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal.

Bij steeds meer institutionele gebouwen zien we een toenemende behoefte om deel uit te maken van de stad en meer interactie met bewoners te creëren. Voor zulke grootschalige en belangrijke projecten rijst de vraag: wat geven ze terug aan de stad? Hoe dragen ze bij aan het creëren van een stad in de stad, met de stad?

In ons laatste AAP-gesprek van 2025 richten we ons op twee grote institutionele gebouwen die genomineerd zijn en onderzoeken we hun impact op de stad en specifieke gemeenschappen. De renovatie van De Nederlandsche Bank (DNB) door Mecanoo en het Nationaal Holocaustmuseum door Office Winhov zijn beide projecten die een betekenisvolle bijdrage leveren aan de bredere nationale en internationale architectuurcultuur.

Over de projecten

  • De Nederlandsche Bank-Mecanoo

De Nederlandsche Bank, ooit een van de meest beveiligde gebouwen van Nederland, ondergaat een opmerkelijke transformatie tot een plek met een maatschappelijke functie waar iedereen welkom is. Dit sixties-icoon, dat bij de bouw veel weerstand opriep, krijgt een nieuw leven waarin toegankelijkheid en ontmoeting centraal staan. Wat ooit een gesloten en ontoegankelijke instelling was, opent nu letterlijk en figuurlijk zijn deuren voor het publiek.

  • Nationaal Holocaustmuseum – Office Winhov

Architectonisch en cultuurhistorisch scoort het project op meerdere niveaus hoog. De renovatie van de gevel van de voormalige kweekschool samen met de precieze restauratie van de Hollandse Schouwburg voegt een subtiele, maar krachtige laag toe aan het straatbeeld van de Plantage Middenlaan. Het museum vertelt op indringende wijze het verhaal van de Jodenvervolging in Nederland en Amsterdam. Gezien de beladen geschiedenis en locatie was deze opgave buitengewoon complex en gevoelig.

Dit programma is ontwikkeld door
De moderator van dit programma is
Indira van ’t Klooster
Director Arcam
Mediapartner
ProgrammareeksArchitecture Now

De talkshow over meer dan architectuur alleen.